Concert cameral in memoriam Victoria Nicolae
Concertul cameral pe care îl propunem publicului meloman se doreşte a fi un modest omagiu adus memoriei celei care a fost prof.univ. dr. Victoria Nicolae, plecată dintre noi în vara acestui an.
Articol editat de cristina.rusu, 23 noiembrie 2015, 06:00 / actualizat: 23 noiembrie 2015, 8:13
Concertul va avea loc luni, 23 noiembrie de la ora 19.00 la Studioul de concerte al Academiei de Muzică Gheorghe Dima.
Personalitate reprezentativă a şcolii violonistice clujene, Victoria Nicolae a îndrumat timp de peste 40 de ani, la Academia de Muzică „Gh.Dima” din Cluj, zeci de generaţii de studenţi, foarte mulţi dintre ei cu realizări de excepţie atât pe parcursul anilor de studii cât şi ulterior.
Pe lângă aceasta, timp de opt ani a fost şi Decan al Facultăţii de Interpretare Muzicală, contribuind cu multă dăruire la bunul mers al Academiei noastre.
Printre zecile de generaţii de discipoli mă număr şi eu, şi în această calitate doresc să împărtăşesc câteva gânduri de suflet. (prof.univ.dr. Dorina Mangra)
Cu toate că în ultimii 25 de ani am avut privilegiul de a-i deveni colegă în corpul didactic al Academiei de Muzică, nu pot vorbi despre Victoriţa (aşa cum simplu i-au spus colegii şi studenţii deopotrivă), decât din perspectiva discipolului care am fost, ca elevă la Liceul de Muzică din Cluj între 1974 – 1979 şi ca studentă a Conservatorului clujean între 1979 – 1983.
A fost o fiinţă luminoasă chiar şi în cele mai dificile momente ale vieţii, nefiind capabilă de ranchiună sau alte răutăţi. Sub această Lumină blândă şi ocrotitoare pentru noi toţi, discreţia a fost cea care a caracterizat-o în permanenţă: a trăit discret şi a plecat dintre noi la fel de discret.
Ceea ce îmi este din ce în ce mai clar este faptul că omul Victoria Nicolae nu poate fi separat de profesorul Victoria Nicolae.
A ştiut ca nimeni altul să echilibreze autoritatea obligatorie a unui dascăl impecabil din punct de vedere profesional, cu apropierea sufletească, aş spune chiar părintească, de fiecare discipol pe care l-a îndrumat.
Ne-a iubit pe toţi cu o pasiune şi un devotament total, niciodată mărturisite, dar pe care fiecare dintre noi le-am simţit nu numai pe parcursul anilor de studiu, dar şi ulterior, de-a lungul vieţii. Noi am fost cu toţii copiii ei în Casa Academiei de Muzică, de care şi-a legat destinul şi căreia i-a rămas devotată până la moarte. Niciodată nu a mărturisit acest lucru dar a trăit zi de zi sub semnul iubirii pentru noi. Doar aşa se explică preţuirea unanimă de care s-a bucurat de la început până la sfârşit şi sentimentul că nu ne vine să credem că nu mai este printre noi. Victoriţa a fost o Mare Doamnă.
S-a născut într-o vară, în urmă cu 68 de ani şi ne-a părăsit tot într-o vară, lăsând în urmă un gol imens. Pe parcursul vieţii a adunat în sufletul ei curat şi luminos toată căldura verii pe care ne-a dăruit-o cu generozitate zi de zi. Această căldură este tot ceea ce ne rămâne şi atâta timp cât vom încerca, la rândul nostru, să o dăruim şi altora, înseamnă că trecerea ei prin lume nu a fost zadarnică. (prof.univ.dr. Dorina Mangra)
Redacția
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.