Îngrijiri paliative pentru bolnavii incurabili
În România, aproximativ 150.000 de oameni diagnosticaţi cu boli incurabile au nevoie anual de îngrijire paliativă, însă mai puţin de 7 la sută dintre aceştia beneficiază de ea la momentul potrivit.
Articol editat de Andreea Leonid, 23 noiembrie 2015, 19:27
Modelul-pilot de îngrijiri paliative de bază urmăreşte să ofere, prin intermediul medicilor de familie, calitate vieţii pacienţilor. Ce presupune acest proiect ne spune coordonatorul său, medicul Daniela Moşoiu:
Setul de bază de îngrijiri paliative înseamnă evaluare complexă a tuturor nevoilor, deci, fizice, emoţionale, sociale şi spirituale ale pacientului, înseamnă intervenţie, adică facem tratament medicamentos sau nemedicamenos pentru simptome, facem comunicare, sprijinim pacientul în luarea deciziilor, pregătim şi explorăm îngrijorările pe care le are şi consiliem în această direcţie şi coordonăm, dacă problemele sunt complexe şi nu pot fi rezolvate de către medicul de familie, atunci facem transferul spre un serviciu specializat.
În cadrul proiectului, specialişti români şi elveţieni au asigurat şi cursuri pentru medicii de familie. În ultimele şase luni, modelul a fost testat de 26 de medici de familie pe 138 de bolnavi de cancer din Bucureşti, Iaşi, Braşov şi Cluj.
RADOR
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: