Un Centru dedicat copiilor cu dizabilităţi
În acest moment la Centrul Maria Beatrice, Alba Iulia beneficiază lunar de tratament 60 de copii.
Articol editat de cristina.rusu, 23 noiembrie 2015, 10:16 / actualizat: 23 noiembrie 2015, 11:21
Copiii beneficiază de recuperare neuro-motorie și osteoarticulară asigurată de către 24 de angajați pe specilitățile: kinetoterapie, hidro-kinetoterapie, masaj reflexoterapie și facial, psiho-ergoterapie si ergo-terapie virtuală, logopedie, medicină fizică și balneologie, asistență socială, juridic, administrativ.
Proiectul pentru anii 2016-2020 propune construirea „noului Centru Pilot Maria Beatrice la Alba Iulia” în cadrul căruia să primeze profilaxia gravidei și a noului născut, prevenție, diagnoză, terapie și reabilitare post-traumatică pentru copii accidentați.
Ideea este să creăm un cadru logistic și funcțional care să prioritizeze prevenția cu scopul de a minimiza pe cât posibil cazuistica paraliziei cerebrale la noul născut. Centrul se va axa și pe dizabilitatea temporară la copii, datorată accidentărilor- reabilitare pre și post-operatorie.
Noul Centru păstrează pachetul terapeutic existent pentru copii cu dizabilități, dar vine în sprijinul familiilor acestora prin organizarea de grupe pentru învățământ ante-preșcolar și preșcolar specific, Centrul Respiro pentru părinți având copii cu dizabilități, care oferă posibilitatea ca părinții să-și lase copilul înspre îngrijire specializată, conform unui orar săptămânal, 2-4 ore/zi pentru degrevarea temporară în special a mamei, care în general este 24 de ore din 24 la dispozitia copilului cu dizabilități, lucru care o izolează socio-profesional și uneori duce chiar la dezmembrarea familiei.
Noul Centru creează un sistem Integrat și complet de recuperare, inclusiv terapia asistată de animale, permite dezvoltare de noi terapii /cercetare, dezvoltare care nu este posibilă la această dată în Centrul Maria Beatrice existent, din cauza spațiului limitat.
Noul Centru își propune ca nivel de accesibilitate:
50 de locuri pentru național,
40 de locuri pentru județean,
60 de locuri pentru municipiul Alba Iulia.
Proiectul accesează fonduri europene, iar în vederea asigurării personalului necesar funcționării noului Centru, Asociația Maria Beatrice a realizat în iulie 2015 un parteneriat cu Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, în urma căruia, și în colaborare cu spitalul Județean Alba, în cadrul Universității s-a înființat secția de kinetoterapie având 50 de locuri deja ocupate, studenți pentru care Centrul Maria Beatrice existent este Centru de practică, iar “Noul Centru Pilot Maria Beatrice” poate fi, începând cu peste 3 ani, angajator.
Ideea este să-i formăm pe studenți în spiritul nostru și să-i preluăm în echipă pe cei mai buni.
Proiectul presupune crearea de noi locuri de muncă în Alba Iulia pe domeniile: kinetoterapie, masaj reflexoterapie, psiho-ergoterapie, terapie ocupațională, logopedie, medicină recuperare fizică și balneologie, medicină neurologică, medicină ortopedică, asistență medicală specializată, asistență socială și administrative: juridic, financiar contabil, informatic, personal auxiliar.
Redacția
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI