Terapie cu Minioni
Căciuliţe, fulare, mănuşi, botoşei, huse pentru diferite obiecte utile sau decorative, toate croşetate şi în consens absolut cu ceea ce se află pe val în prezent între preferinţele celor mici: figurinele Minion. Cu migală, răbdare şi imaginaţie, ele sunt lucrate de pacientele Secţiei Psihiatrie Cronici din cadrul Spitalului Judeţean Satu Mare, care, după ce s-au inspirat de pe internet, au considerat că o căciuliţă, un fular sau o pereche de mănuşi cu Minion, figurina atât de iubită de către copii, pot fi cadourile perfecte pentru cei mici, acum că sărbătorile de iarnă se apropie.
Articol editat de , 24 noiembrie 2015, 16:40 / actualizat: 24 noiembrie 2015, 20:19
Obişnuit ca pacientele să facă parte din diferite grupuri de terapie ocupaţională, personalul medical al secţiei nu a fost prea surprins văzându-le că lucrează. Surpriza s-a produs când medicii şi asistentele au aflat ce anume lucrează şi când au fost rugaţi să dea o mână de ajutor la cumpărarea celor necesare, afirmă asistentul medical Daniel Săveanu:
O pacientă a avut iniţiativa să meargă la fiecare medic şi asistent medical pentru a le cere ajutorul şi fiecare a contribuit cu ce a crezut de cuviinţă: cu bani sau cu materiale. Muncind, ele uită de problemele şi boala pe care le au. (Daniel Săveanu, asistent medical)
Rita Marinescu, pacientă a Secţiei Pshiatrie Cronici din luna august, este cea de la care a pornit povestea figurinelor Minion tricotate. După ce a aflat ce este un Minion de la fiica în vârstă de 9 ani, ea s-a inspirat de pe internet. Apoi a încercat şi văzând că sunt uşor de făcut, le-a învăţat rapid şi pe colegele de salon. În plus, pentru că se gândeşte şi la ceilalţi pacienţi internaţi, pregăteşte în mare secret câte ceva pentru fiecare:
Am aflat despre Minion de la fiica mea în vârstă de 9 ani. Apoi m-am inspirat de pe internet şi am început să tricotez şi să croşetez diferite obiecte de îmbrăcăminte. După care mi-am învăţat colegele de salon. Pentru ceilalţi pacienţi pregătim câte o cizmuliţă roşie, croşetată, pe care în dimineaţa de Sfântul Nicolae o vor găsi atârnată de pat, cu câte un mic cadou în ea. (Rita Marinescu, pacientă)
Deoarece ştie că terapia ocupaţională este benefică, medicul pshiatru Cătălin Cismaş le încurajează pe pacientele internate înspre astfel de activităţi:
Este o activitate benefică. Le ajută pe paciente să aibă o responsabilitate în plus, deoarece li s-a spus că având astfel de activităţi se recuperează mai repede. (Cătălin Cismaş, medic psihiatru)
Înainte de Moş Nicolae toate obiectele tricotate purtând marca Minion vor fi adunate într-o expoziţie ce va fi organizată în Secţia Psihiatrie Cronici. Iar cei ce doresc să facă un cadou celor mici, trebuie doar ca în schimbul unui fular, a unei căciuliţe sau a unei perechi de mănuşi, să lase o sumă de bani.
Stela Tudor
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: