Adi Hădean face şcoală de bucătari
Articol editat de , 25 noiembrie 2015, 11:52
Un curs gratuit de bucătari va fi oferit, timp de două semestre, unui număr de 10 tineri fără surse de venit, dar cu dorinţa de a se perfecţiona în arta culinară. „Şcoala de bucătari” e un proiect iniţiat de Asociaţia Adi Hădean şi derulat în parteneriat cu Universitatea de Ştiinţe Agrciole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj.
Iniţiatorul proiectului, maestrul bucătar clujean Adi Hădean, a mai fost implicat şi în alte activităţi pentru comunitate, cum ar fi cele de promovare a unui meniu sănătos în gradiniţe. De data aceasta, grupul său ţintă e format din 10 tineri, absolvenţi de liceu.
„În viaţă te întâlneşti cu tot felul de nevoi. Una dintre nevoile mele e aceea de a lucra cu bucătari bine pregătiţi, bine echipaţi şi inteligenţi. Sigur că avem bucătari inteligenţi în România, dar nici pe departe pe câtă nevoie de mâncare bună este.” (Adi Hădean)
Partenerul proiectului e USAMV, prin Facultatea de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor, ale cărei cadre didactice vor ţine cursurile, pe bază de voluntariat.
„Contribuţia facultăţii e în primul rând furnizarea de cunoştinţe teoretice, extrem de benefice pentru oamenii care vor lucra în domeniul artei culinare, legate de lucruri care nu se văd, dar trebuie ştiute: despre calitatea materiei prime, extrem de importantă în obţinerea unui aliment sănătos şi gustos; despre modul în care el trebuie să fie depozitat, despre principiile active care se găsesc în el, pentru că e important să ştim ce anume se întâmplă după procesare cu el, ce mai râmâne bun pentru organism; despre igiena alimentului, utilajul sau echipamentul pe care le foloseşti în bucătărie; despre când un aliment poate să fie toxic, să facă rău organismului, când o combinaţie de două materii poate să fie toxică pentru organism; despre valoarea nutritivă a alimentelor…” (Decanul Facultăţii de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor din cadrul USAMV, prof. Sevastiţa Muste)
Aceasta e doar o parte din conţinutul cursului, lucruri care vor fi studiate pe parcursul a două semestre, alături de practica în anumite restaurante clujene.
Cei care au iniţiat-o îşi doresc ca „Şcoala de bucătari” să crească în timp. Pentru cursanţii primei serii, ea e o şansă în plus de a face ceea ce le place, urmând un curs gratuit, al cărui cost s-ar putea ridica, altfel, după unele estimări, la 2-3.000 de euro.
Text/foto: Ioana Bindea