Unirea de la 1 Decembrie 1918 – ep. 1
Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, convocată pentru data de 18 noiembrie/1 decembrie 1918, a fost considerată de contemporani decisivă pentru „unitatea naţională a tuturor românilor”.
Articol editat de cristina.rusu, 25 noiembrie 2015, 06:00
Pe lângă cei 1.228 de delegaţi, la Alba, au venit, după cum menţionează contemporanii, peste 100.000 de români din toate colţurile Transilvaniei: „cât cuprindea ochiul numai om şi om în continuă mişcare, producând un vuiet de parc-ar fi fost talazurile mării în vreme de furtună”.
Radio Cluj vă oferă o serie de răspunsuri legate de Marea Unire.
Cezar Firu: La 1 Decembrie 1918, s-a finalizat unificarea naţională. Vechiul Regat a intrat în primul război mondial pentru a recupera Transilvania? Se poate spune că ne-am atins scopul?
Transilvania, era o provincie majoritar românească cu teritoriile Crişana, Maramureş şi Banat. România nu a deţinut aceste teritorii, ea avea ca proiect politic la nivelul anului 1914, preluarea acestora cu populaţie majoritară de români. La nivel european exista şi un principiu nou după care trebuiau organizate graniţele şi anume: acolo unde exista o majoritate etnică se putea crea un nou stat. România avea ca obiectiv atât luarea Basarabiei, cât şi a Transilvaniei şi Bucovinei.
Primul război mondial crea o situaţie dificilă pentru că existau două blocuri politico militare aflate în conflict: puterile centrale, adică Austro-Ungaria şi Germania şi de partea cealaltă Imperiul Ţarist, Franţa şi Anglia, aşa că România nu putea lua şi Basarabia, pentru că trebuia să lupte de partea puterilor centrale şi Transilvania şi Bucovina ar fi însemnat să fie în tabăra cealaltă. Paradoxul a făcut ca România să ia şi teritoriul Basarabiei în 1918, iar la sfârşitul anului atât Transilvania cât şi Bucovina. Cu această ocazie, România şi-a atins mai mult decât scopul pentru care a intrat în război, dar acest lucru s-a întâmplat cu pierderi umane şi materiale, uriaşe. (Tudor Roşu, istoric, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia)
Cezar Firu
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.