O mare victorie a datornicilor împotriva băncilor
Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, 25 noiembrie, proiectul de lege privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite.
Articol editat de cristina.rusu, 26 noiembrie 2015, 14:23 / actualizat: 27 noiembrie 2015, 21:51
Legea a fost adoptată în ciuda opoziţiei energice a băncilor, în frunte cu BNR.
De fapt, ce prevede actul normativ? Dacă un cetăţean care a luat un credit imobiliar, adică a girat cu casa pe care o cumpără, ajunge în situaţia de a nu mai putea plăti ratele, el poate scăpa de datorie renunţând, în favoarea băncii, la proprietatea asupra locuinţei în cauză. Ai dat casa, ai scăpat de credit.
Până acum, situaţia datornicilor era mult mai grea. Să luăm cazul unui cetăţean care, în 2007, a luat un credit de 100.000 Euro pe termen de 25 de ani, cu care şi-a cumpărat o casă. În 2015, veniturile lui au scăzut serios, ceea ce îl face incapabil să mai plătească ratele. După regula valabilă până în prezent, banca îi lua casa şi o vindea la licitaţie.
Dar cum valoarea locuinţelor a scăzut mult faţă de anul 2007, licitaţia aduce doar 60.000 Euro, să spunem. Ei bine, banca ia cei 60.000 Euro, apoi continuă să-l taxeze pe om până se stinge tot creditul iniţial, de 100.000 Euro.
Evident că legea cea nouă, care-i lasă băncii doar casa şi nu-i dă voie să încaseze restul de bani, i-a nemulţumit profund pe bancheri.
Ce spune Iosif Pop, fost preşedinte al Băncii Transilvania, actualmente preşedintele unei alte instituţii de creditare.
Activitatea de creditare imobiliară, care înseamnă 47-50% din plasamentele în credite, este perturbată major din cauza acestei reglementări venite peste noapte. Orice instituţie bancară care-şi menţine trezoreria în echilibru va fi deranjată ca nişte plasamente sigure, pe 25-30 de ani, să fie rambursate cu anticipaţie, fiindcă îi strică toate calculele de perspectivă. De acum încolo, clientul poate veni oricând să dea creditul înapoi, eventual prin restituirea locuinţei, iar dovada incapacităţii sale de plată va fi o simplă declaraţie notarială, pe care mă îndoiesc c-o va analiza cineva. Efectul cert va fi o creştere a costurilor creditului imobiliar. Vor creşte dobânzile, se vor înăspri condiţiile de creditare, iar avansul solicitat, care până acum era de 5-10%, va atinge chiar şi 50% din valoarea locuinţei dorite. (Iosif Pop)
Ca să rezumăm, datornicul scapă de creditul împovărător, banca se alege cu ratele deja plătite de om şi cu casa, dar pierde restul de bani şi trebuie să-şi reconfigureze balanţa financiară pe termen lung.
Dan Horea
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.