Ascultă Radio România Cluj Live

Vizită surpriză: Iarna şi-a adus fulgii cei mari la Sibiu

Vremea îşi face de cap şi le dă de furcă autorităţilor. Dacă acum câteva zile, la prima ninsoare, totul mergea conform planificărilor, iată că prima ninsoare mare i-a pus în încurcătură atât pe şoferi cât şi pe cei de la deszăpezire.

Vizită surpriză: Iarna şi-a adus fulgii cei mari la Sibiu

Articol editat de , 26 noiembrie 2015, 13:17

Surpriză! Iarna a decis în sfârşit să pună stăpânire cu totul peste Sibiu. Ninge cu fulgi mari de la 7 dimineaţa, iar utilajele de deszăpezire au reuşit cu greu să mobilizeze traficul până în acest moment. Conform unor informaţii primite de la surse neoficiale care s-au confruntat cu traficul de dimineaţă, situaţia este una deranjantă. Şoferii spun că la primele ore utilajele de deszăpezire nu erau prezente nici măcar pe bulevardele principale din oraş. Primăria Sibiu a trimis utilajele de dimineaţă, însă este nevoie de mai multe ture de curăţare.

Utilajele pentru deszăpezire au ieşit pe teren din această dimineaţă de la ora 7, atunci când a început să ningă. Până în prezent s-a trecut cu plug şi materiale antiderapante pe principalele artere, însă din cauza faptului că ninge încontinuu, această acţiune trebuie repetată mai ales pe arterele principale care colectează un volum mare de trafic. Se acţionează în paralel pe pante şi rampe, precum şi pe poduri, iar un utilaj intervine pe străzile din centrul istoric. În prezent, 7 vehicule sunt în teren în municipiu, la acestea adăugându-se alte două utilaje care acţionează în staţiunea Păltiniş. (Mirela Gligore, purtător de cuvânt al Primăriei Sibiu)

La nivelul drumurilor judeţene, situaţia este una favorabilă. Toate utilajele disponibile au fost trimise în teren, iar traficul este fluid.

Toate cele 67 de utilaje de deszăpezire aflate în dotare sunt pe traseu, acestea intervenind cu lame şi material antiderapant pentru asigurarea condiţiilor de trafic pe toate drumurile judeţene. La această oră nu există drumuri blocate din cauza zăpezii sau a poleiului pe raza Judeţului Sibiu.

Deoarece în acest moment circulaţia pe drumurile judeţene se desfăşoară în condiţii de iarnă, rugăm participanţii la trafic să circule cu atenţie sporită, în speciale pe sectoarele de drum unde se află utilajele de intervenţie.

Numărul de telefon la care se poate apela pentru sesizări şi informaţii referitoare la starea drumurilor judeţene este 0269.210.884 (apelabil 24 de ore din 24). (Monica Iliescu, purtător de cuvânt al Societăţii de Drumuri şi Poduri Sibiu)

Aeroportul a activat comandamentul de deszăpezire tot în această dimineaţă. Până în acest moment nu au fost înregistrate perturbări ale programului de zbor.

În scopul asigurării operaţionalităţii aeroportului în condiţii de siguranţă, încă de la începutul lunii noiembrie au fost puse în aplicare procedurile specifice pentru sezonul de iarnă. Au fost achiziţionate cantităţile necesare de materiale degivrante, atât pentru aeronave cât şi pentru suprafaţa de mişcare; sunt pregătite să intervină în orice moment, atunci când situaţia meteorologică o va cere, cele 9 utilaje performante, specifice operaţiunilor pe timp de iarnă: 7 utilaje de deszăpezire şi două utilaje pentru degivrarea aeronavelor.

De asemenea, a fost constituit şi funcţionează Comandamentul de deszăpezire al AIS, au fost structurate echipele de intervenţie pe diferite nivele de mobilizare, cu personal suplimentar, în funcţie de condiţiile meteo specifice şi de prognoze, au fost efectuate instruirile periodice. Până în acest moment nu au fost înregistrate perturbări ale programului de zbor. (Nicoleta Boborodea, purtător de cuvânt al Aeroportului Internaţional Sibiu)

De asemenea, Serviciul Salvamont Sibiu a emis o serie de avertizări, restricţii şi recomandări.

Traseele turistice superioare cabanelor de pe versantul nordic al munţii Făgăraşului de pe teritoriul judeţului Sibiu sunt închise accesului turiştilor. Pentru prevenirea accidentelor montane, S.P.J. Salvamont Sibiu, solicită turiştilor să nu efectueze ascensiuni pe traseele închise.

În zona turistică Bâlea Lac, accesul la cabane se poate face doar cu telecabina de la Bâlea Cascadă. În căldarea glaciară a lacului Bâlea deplasările trebuiesc efectuate respectând toate măsurile impuse de perioada în care riscul de avalanşă este prezent.

Turiştii care doresc să practice sporturi de iarnă sunt rugaţi să solicite informaţii şi să respecte recomandările echipei Salvamont aflată în zonă;

Recomandăm turiştilor care se deplasează în zona montană să fie echipaţi specific perioadei de iarnă (încălţămimte adecvată, haine care să le asigure un confort termic optim, mănuşi, ochelari de zăpadă, colţari, piolet) dar şi cu echipamentul individual de salvare din avalanşă (sondă de avalanşe, lopată de zăpadă, dispozitiv electronic de căutare în avalanşă);

Alpiniştii care vor să efectueze ascensiuni în zona înaltă a munţii Făgăraşului le solicităm să anunţe S.P.J. Salvamont Sibiu traseul pe care-l vor urma, printr-un apel telefonic la Dispeceratul Naţional Salvamont iar pentru o localizare cât mai precisă în caz de accident, să utilizeze aplicaţia SALVAMONT pentru telefoane mobile.

Lista traseelor închise se poate se consulta pe site-ul Consiliului Judeţean Sibiu. Accidentele montane se vor anunţate telefonic la 112. (Adrian David, şeful Salvamont Sibiu)

Sibiul se află sub cod galben de ninsori până mâine dimineaţă la ora 9, conform avertizării emise de Agenţia Naţională de Meteorologie.

 

Cristina Bălău

Puteţi să ascultaţi Radio Antena Sibiului online AICI.

Cinci curiozităţi despre ouăle de Paşti
Diverse joi, 17 aprilie 2025, 00:00

Cinci curiozităţi despre ouăle de Paşti

Ouăle de Paşti sunt poate cel mai recunoscut simbol al sărbătorii, dar puţini dintre noi cunosc diversitatea şi poveştile fascinante care le...

Cinci curiozităţi despre ouăle de Paşti
S-a descoperit o creatură nemaivăzută până acum
Diverse miercuri, 16 aprilie 2025, 00:00

S-a descoperit o creatură nemaivăzută până acum

Datorită climei lor, Insulele Canare se bucură de o mare diversitate de specii endemice atât în ​​faună, cât și în floră.  ...

S-a descoperit o creatură nemaivăzută până acum
De ce prosoapele erau de calitate mai bună în trecut
Diverse marți, 15 aprilie 2025, 00:00

De ce prosoapele erau de calitate mai bună în trecut

Tot mai mulți oameni remarcă același lucru: prosoapele din frotir de azi nu mai sunt ce-au fost odată.   Sunt mai subțiri, își pierd...

De ce prosoapele erau de calitate mai bună în trecut
Au fost creați primii dinți umani de laborator
Diverse luni, 14 aprilie 2025, 18:00

Au fost creați primii dinți umani de laborator

Oamenii de ştiinţă de la Londra au anunţat că au reuşit să creeze în premieră dinţi umani în laborator.   Echipa de cercetători a...

Au fost creați primii dinți umani de laborator
Diverse luni, 14 aprilie 2025, 16:59

O nouă întâlnire de urgenţă din cauza pericolului răspândirii febrei aftoase

Conducerea ANSVSA a avut luni, 14 aprilie, o nouă întâlnire de urgenţă cu reprezentanţi ai asociaţiilor crescătorilor de animale, pentru a...

O nouă întâlnire de urgenţă din cauza pericolului răspândirii febrei aftoase
Diverse luni, 14 aprilie 2025, 00:00

V-aţi săturat de Baby Shark? Ce ziceţi de Nirvana în versiune instrumentală pentru copii?

Există un lucru cu care foarte mulţi părinţi par să fie de acord: cu faptul că după un timp cântecele pentru copii devin atât de enervante,...

V-aţi săturat de Baby Shark? Ce ziceţi de Nirvana în versiune instrumentală pentru copii?
Diverse duminică, 13 aprilie 2025, 12:00

Alimente asociate cu longevitatea

Un expert în longevitate recomandă consumul a cel puţin trei tipuri de alimente zilnic pentru a trăi mai mult.   Sfaturile se bazează pe...

Alimente asociate cu longevitatea
Diverse duminică, 13 aprilie 2025, 00:00

Recifele de corali din întreaga lume se confruntă cu albirea în masă, care duce la moartea lor

Recifele de corali din întreaga lume se confruntă cu albirea în masă, care duce la moartea lor, odată cu accelerarea schimbărilor climatice,...

Recifele de corali din întreaga lume se confruntă cu albirea în masă, care duce la moartea lor