Voluntari de la Radio Cluj gătesc pentru oameni fără adăpost
Radio Cluj participă la o campanie umanitară pentru oferirea unei mese calde persoanelor fără adăpost. Campania derulată de Asociaţia “Misionarii lui Padre Pio” se desfăşoară la Centrul de Găzduire Temporară de pe strada Oaşului, un aşezământ aflat în subordinea primăriei clujene. Miercuri, 25 noiembrie, trei redactori au ajutat la pregătirea mesei pentru aproximativ 45 de persoane. În următoarele trei săptămâni, alte echipe de voluntari de la Radio Cluj vor merge să dea o mână de ajutor.
Articol editat de , 26 noiembrie 2015, 15:42
Un căţel prietenos şi dolofan pare să fie cel mai bine hrănit locatar al Centrului de Găzduire Temporară de pe strada Oaşului. “Grasul” îi spun oamenii care şi-au găsit adăpost aici. Pentru ei, zilele de miercuri şi sâmbătă sunt zile speciale, în care au parte de o masă caldă.
Din primăvară, Asociaţia “Misionarii lui Padre Pio” şi-a luat drept misiune să le ofere celor aproximativ 50 de persoane cazate la centru mai întâi o masă caldă pe săptămână, apoi două, în viitor poate mai multe. Poate chiar într-o viitoare cantină, pe care care şi-o doresc iniţiatorii acţiunii.
“Ne dorim să schimbăm un pic mentalitatea oamenilor. Cei mai mulţi dintre noi avem o idee oarecum greşită despre această categorie de oameni pe care noi o susţinem, oamenii străzii. Cei mai mulţi ne ruşinăm de prezenţa lor în jurul nostru, ne temem de ei, dar noi vrem să spunem tuturor că sunt oameni care au avut o viaţă ca a noastră, care, din diverse motive, au ajuns în această nefericită situaţie şi care merită tot sprijinul comunităţii şi al societăţii”, explică Lucian Pârvu, preşedintele Asociaţiei “Misionarii lui Padre Pio”, în timp ce lucrează cot la cot, în mica bucătărie, cu o echipa de voluntari de la Radio Cluj.
“Am pus la călit ceapă şi ardei, tăiaţi julien. În momentul în care vor fi căliţi, punem puţină boia. Între timp, am pus la fiert nişte pulpe de pui, punem şi aripioarele peste cinci minute să fiarbă, după care le amestecăm pe toate şi la final le dregem cu smântână…”(Alina Vigoniuc, redactor Radio Cluj, responsabilă cu detaliile reţetei)
Masa pe care am pregătit-o – papricaş de pui şi orez cu lapte – a fost plătită de o familie. Ciorba de varză a oferit-o o firmă de catering.
“Facem tot posibilul să gătim exact aşa cum o facem pentru noi acasă, sau chiar mai bogat decât gătim pentru noi. Şi asta tocmai pentru că suntem conştienţi că [pentru aceşti oameni –n.r.] e singura masă din zi, sau din zilele respective. Ciorbiţă, felul doi, tot ce se găteşte se face cu atenţie maximă şi cât se poate de bogat şi de consistent. De cele mai multe ori, nu lipseşte nici desertul, o apă minerală, un pahar de suc…” (Cristian Olaru, Asociaţia “Misionarii lui Padre Pio”)
Orice ajutor e binevenit – în produse, în bani, în muncă voluntară. Voluntari de la Radio Cluj vor merge să ajute la pregătirea mesei şi în următoarele săptămâni.
“Ai o anumită satisfacţie atunci când faci ceva pentru altcineva. De multe ori, gătitul ni se pare o povară, acasă. Dar aici, gătind pentru altcineva, are o altă semnificaţie. Şi ai o mare bucurie sufletească după ce termini de gătit şi îi vezi pe oameni mulţumiţi şi bucuroşi că au primit o masă caldă.” (Andreea Leonid, redactor Radio Cluj)
„Mânca-vor săracii şi se vor sătura”, aşa se numeşte programul Asociaţiei „Misionarii lui Padre Pio”. Un nume care trimite la crezul sfântului creştin din secolul XX, pe care ni-l aminteşte Lucian: „Nu e suficient să oferi omului o farfurie de mâncare sau o plasă cu alimente, e necesar ca omul să fie încurajat, să fie susţinut, să fie îmbărbătat, să i se spună că nu e singur pe lume.”
Ioana Bindea
Dacă doriţi să sprijiniţi activitatea Asociaţiei „Misionarii lui Padre Pio”, găsiţi detalii pe pagina de facebook a asociaţiei. Cont bancar RO54BTRLRONCRT0306715401.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI.