Cât de discriminați sunt salariații din sănătate
Sănătatea este cel mai feminizat sector de activitate, la nivel național ponderea persoanelor de gen feminin fiind în anul 2014, conform datelor Institutului Național de Statistică (în continuare INS) de 83.8%.
Articol editat de cristina.rusu, 28 noiembrie 2015, 06:00
Regiunea Sud-Est, în cadrul căreia au fost desfășurate cercetările, nu face excepție din această perspectivă, feminizarea activităților din domeniul sănătății fiind chiar mai accentuată decât la nivel național (ponderea persoanelor de gen feminin din totalul personalului fiind de 86%).
Cercetările au fost orientate în special către explorarea percepției salariaților din Sănătate asupra unor teme relevante pe tema egalității de șanse și de gen.
Alături de discriminările salariale sistemice s-a luat în considerare și faptul că unele variabile derivate din mentalitatea tradiționalistă tind să amplifice efectele, cea mai evidentă situație fiind în cazul repartiției sarcinilor în gospodărie raportat la timpul de lucru.
Cu alte cuvinte, dintr-o perspectivă generală situația tinde să afecteze profund echilibrul dintre viața profesională și viața de familie mai ales în cazul persoanelor de gen feminin.
Centrul de Cercetare și Dezvoltare Socială „Solidaritatea” / Federația „Solidaritatea Sanitară” din România au lansat studiul Analiza diferențelor de gen privind profesiile, cariera, veniturile și a segregării de gen în sectorul sanitar din Regiunea Sud-Est, care sintetizează rezultatele a două cercetări, bazate pe instrumente cantitative și calitative de investigare, desfășurate în perioada 2014-2015 și având ca subiecți salariații din unitățile sanitare ale acestei regiuni.
Studiul a fost realizat în cadrul proiectului „Egalitate de gen și acces în sănătate (EGAS) – Formare, cercetare și conștientizare pentru dezvoltarea și promovarea principiului egalității de șanse și de gen în sectorul sanitar din Regiunea Sud – Est” contract de finanțare POSDRU/146/6.3/G/128685.
Redacția
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.