Liviu Ciulei- primul român premiat pentru regie de film de lungmetraj, la Cannes
Liviu Ciulei, cea mai complexă personalitate a teatrul românesc: a fost regizor, scenograf şi actor, formator de trupă şi director. Numele său este legat nu doar de România, ci şi de teatrul mondial.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 30 noiembrie 2015, 11:29
Liviu Ciulei este primul român care primeşte Premiul pentru regie de film de lungmetraj, la Festivalul de la Cannes.
Andreea: Liviu Ciulei a impresionat întreaga lume prin opera sa.
La premiera spectacolului său ”Moartea lui Danton”, de la Berlin, în 1967, actorii au fost chemaţi la aplauze de 63 de ori.
În 1974 a debutat cu success la Arena Stage din Washington, D.C..
În 1980 părăseşte România şi imediat este invitat să preia direcţia artistică a Teatrului Guthrie din Minneapolis.
O scurtă perioadă predă la Columbia şi New York University.
Specialiştii îl consideră unul dintre creatorii care au contribuit în mod esenţial la dezvoltarea mişcării teatrale a secolului XX.
”Premiul pentru regie” obţinut pentru filmul ”Pădurea spânzuraţilor”, la Festivalul de la Cannes, în 1965, înseamnă recunoaşterea valorii sale artistice, dar şi deschiderea în lume pentru cinematografia românească.
Surprinzător poate, după acest succes, Ciulei nu a mai făcut film, ci a colaborat doar ca actor şi scenarist. Înainte de ”Pădurea spânzuraţilor” regizase ”Erupţia şi ”Valurile Dunării”, peliculă recompensată cu Globul de Cristal la Festivalul de la Karlovy Vary, în 1960.
Explicabil, însă, dacă privim activitatea sa din teatru, din acea perioadă.
Citiţi articolul integral AICI.
Radio România Regional vă prezintă proiectul “Eu aleg România – 100 de români pentru istoria lumii”. 100 de personalități din cultură sau știință, care au marcat dezvoltarea lumii prin realizările lor. 100 de români care, prin creativitate, muncă și curaj, au adus România între țările care au îmbogățit cunoașterea universală.