Criza educației și teatrul social
Subiectele sociale au urcat pe scenele noastre de teatru prin tânăra generaţie de regizori, atenţi la temele actualităţii din care citesc suferinţele societăţii româneşti.
Articol editat de , 1 decembrie 2015, 08:42 / actualizat: 9 decembrie 2015, 11:04
Cred că şi în teatrul românesc tinerii artişti sunt foarte atenţi la ceea ce se întâmplă în jurul lor şi cred că ăsta e un semn de responsabiltate, pentru că artiştii sunt în orice societate în avangarda ideilor care circulă. Ei pun critici sociale în circulaţie şi e foarte important să se întâmple lucrul ăsta în spectacole cât mai puterice. (criticul de teatru Cristina Modreanu)
Degradarea educaţiei e unul din vârfurile aisbergului iar scandalul grupului secret de pe facebook din liceul clujean Ady-Şincai a inspirat spectacolul Antisocial realizat de Bogdan Georgescu la Sibiu, cu studenţii masteranzi la Facutatea de Teatru ai Unversităţii Lucian Blaga. Antisocial pleacă de la constatarea degradării calităţii educaţei în România pe fondul coruperii valorilor sociale, a polarizării caselor sociale, a dezinteresului statului pentru viitorul generaţiei tinere.
Păstrez din actualitate în spectacol grupul secret, situaţia în care s-au trezit profesorii, de fapt toată şcoala, şi încercările lor disperate de a găsi o soluţie în a ascunde, pe de o parte şi a salva sau cosmetiza imaginea şcolii, pe de altă parte. E impornat că aceşti actori îşi asumă spectacolul, foarte multe din poveşti şi din nuanţe sunt din propria biografie, aşa că e vorba despre ei şi se implică profesional până la capăt. M-a interesat disecarea acestor subiecte cât mai nuanţat, faptul că nu ne propunem să dăm verdicte şi soluţii, ci doar să provocăm dialog şi să ridicăm nişte întrebări. (regizorul Bogdan Georgescu, autorul spectacolului Antisocial)
Dialogul cu publicul e parte din proiectul spectacolului, iar acesta a parcurs din octombrie încoace orașele țării își încheie turneul cu reprezentațiile din 2, 3 decembrie e la Cluj de la Fabrica de pensule. Sibiul, în 4 decembrie, pune punctul final turneului.
Oana Cristea Grigorescu
Nu uitaţi, Radio Cluj poate fi ascultat şi on line, AICI.