Radio Cluj reînvie tradiția la Villarobledo
După ce în urmă cu un an a sprijinit comunitatea românească din orăşelul spaniol Villarobledo să înfiinţeze o bibliotecă cu carte în limba română în cadrul Parohiei ortodoxe “Sfântul Prooroc Daniel”, Radio Cluj sprijină acum aceeaşi comunitate să înfiinţeze un Muzeu de artă tradiţională românească, în vecinătatea bibliotecii.
Articol editat de , 1 decembrie 2015, 07:20
Zadii, cămeşi, ştergare, peretare, farfurii, căni, linguri şi linguroaie din lemn, un curpător pentru mămăligă, o sucală, un caier cu lână şi fus pentru tors, o roată de depănat cu pedală, vase din ceramică şi alte obiecte ce au aparţinut unor gospodării de la ţară acum câteva decenii sau chiar mai demult – iată ce am reuşit să colectăm şi să trimitem la Villarobledo, pentru a întregi zestrea ce va fi expusă în Muzeul de artă tradiţională ce va fi inaugurat marţi 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României. Dar, haideţi să îi cunoaştem pe câţiva dintre cei care au donat astfel de obiecte, pentru campania noastră!
În cadrul Liceului Tehnologic “Ioachim Pop” din Ileanda va fi amenajat un muzeu de obiecte tradiţionale, care acum sânt restaurate de către Eugen Hosu.
Din vorba în vorbă am ajuns să găsim obiecte, să le aducem şi să le recondiţionăm. Începând de la plug, război de ţesut, mobilă veche, suveica şi altele. Vrem să deschidem un mic muzeu, să vadă elevii ce obiecte aveau părinţii şi bunicii lor. (Eugen Hosu)
Domnia sa ne-a donat pentru muzeul de la Villarobledo un caier de tors cu lână şi fus şi o sucală. Să-şi aducă aminte şi ei de ţară!. Muzeul de la liceul din Ileanda va fi deschis vineri, 4 decembrie, când va fi organizat şi un târg de carte, o premieră pentru această comună.
Managerul cultural Gavril Ţărmure a donat două perechi de zadii şi o cămeşă bărbătească, cum se spune la ţară. Dăruind vei dobândi şi aţi făcut un apel în acest sens. Le dăruim românilor din Villarobledo aceste lucruri cu toată dragostea, ne-a mărturisit domnia-sa.
Muzeul de artă comparată de la Sângeorz-Băi este bine dotat cu obiecte tradiţionale ţărăneşti, extrem de importante în susţinerea conceptului de “artă comparată”, ne spune Maxim Dumitraş, directorul acestuia. În muzeu există peste 3 500 de astfel de obiecte, specifice zonei superioare a Someşului Mare, iar dintre acestea câteva farfurii de lut şi linguri din lemn vor putea fi văzute, în scurt timp, în Muzeul de artă tradiţională de la Villarobledo.
Şi creatoarea populară Virginia Linul a donat câteva pânzături şi costume populare pentru muzeul de artă tradiţională de la Villarobledo, dar trebuie să spunem că foarte mulţi dintre românii de acolo poartă straie populare confecţionate în atelierele Virginiei, de la Salva. De la Alexandru Uiuiu am primit o vârtelniţă cu pedală, iar la Chiuza ne aşteaptă un război de ţesut, dar aceste obiecte vor putea fi trimise în Spania abia în lunile următoare. Inaugurarea muzeului va avea loc marți, 1 decembrie.
Florin Săsărman
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: