Unirea de la 1 Decembrie 1918 – ep. 7
În anul 1918 când spuneai Marea Unire, spuneai Alba Iulia, spuneai şi Mihai Viteazul.
Articol editat de cristina.rusu, 1 decembrie 2015, 06:00
De ce la Alba Iulia?
Alba Iulia se afla în centrul Transilvaniei, bine racordată la căile de acces şi se putea ajunge din toate părţile. Un alt argument ar putea fi şi existenţa cetăţii bastionare care nu mai era de actualitate, dar conta şi acest aspect pentru că se putea realiza în interiorul ei o apărare mai bună. Vorbim de o perioadă de numai trei săptămâni, de la semnarea armistiţiului şi încheierea primului război mondial, o perioadă în care tensiunile erau încă prezente, iar trupe austro-ungare şi trupe germane se aflau, încă, pe teritoriul Transilvaniei.
La vremea respectivă exista şi un plan de apărare a oraşului foarte bine pus la punct, cu gărzi româneşti care asigurau paza. Era un vid de putere, un vid administrativ pentru că nu mai exista poliţie, jandarmerie sau armată. Sigur s-au temut că s-ar putea să fie probleme, atacuri mărunte.
Celebru este cazul lui Ion Arion care a fost împuşcat în gara din Teiuş, probabil de trupe maghiare ce se aflau la etajul superior al gării şi care au deschis foc asupra trenului.
Însă, pe parcursul evenimentului de la Alba Iulia, din ziua de 1 Decembrie, nu s-au înregistrat evenimente, precum cel de la Teiuş. (Tudor Roşu, istoric, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia).
Cezar Firu
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.