Ziua Naţională a României, sărbătorită în Transilvania
În urmă cu 97 de ani, în 1 Decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia a adoptat o Rezoluţie prin care s-a consfinţit unirea tuturor românilor din Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş cu Regatul României.
Articol editat de , 1 decembrie 2015, 06:10 / actualizat: 2 decembrie 2015, 10:32
La eveniment au participat peste 1.200 de delegați veniţi din toate colţurile Ardealului şi Banatului. Data de 1 decembrie a fost adoptată ca Zi Națională a României în anul 1990, după înlăturarea regimului comunist.
Programul manifestărilor din oraşele Transilvaniei
ALBA IULIA
Ora 9.00 – Târgul național al meșterilor populari – Latura de Vest a Cetății Alba Carolina
Ora 9.00 – Ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori – Statuia lui Ion I.C. Brătianu
Ora 9.40 – Ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori – Statuia lui Iuliu Maniu
Ora 10.20 – Ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori – Statuile Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria
Ora 10.35 – Ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori – Statuia lui Mihai Viteazul
Ora 11.15 – Primirea Soliilor din Cetățile de Scaun și Sosirea ștafetelor militare pentru cinstirea Zilei Marii Uniri – terasa Sălii Unirii
Ora 11.00 – Am o căsuță mică – spectacol Gașca Zurli – Latura de Vest a Cetății Alba Carolina
Ora 12.00 – Te Deum – Catedrala Încoronării
Ora 12.30 – 1918.Dragoste de țară – Latura de Vest a Cetății Alba Carolina
Ora 13.00 – Paradă militară – Bulevardul 1 Decembrie 1918
Ora 14.00 – Cânt și suflet românesc – spectacol de muzică populară – Latura de Vest a Cetății Alba Carolina
Ora 15.00 – Uniți sub tricolor – Pietonala Mihai Viteazul
Ora 17.00 –REPATRIOT – România are nevoie de creatori de valoare – conferință Amfiteatrul A9 – Universitatea 1 Decembrie 1918
Ora 17.30 – 1918.Dragoste de țară – Latura de Vest a Cetății Alba Carolina
Ora 19.30 – Concert Voltaj – Din toată inima pentru România – Latura de Vest a Cetății Alba Carolina
Ora 20.45 – Spectacol lasere – Latura de Vest a Cetății Alba Carolina
CLUJ-NAPOCA
La Cluj, manifestările dedicate Zilei Naţionale a României debutează la ora12.00, cu un Te-Deum în Catedrala Mitropolitană.
De la 12.30 vor fi depuse coroane şi jerbe de flori la statuia lui Avram Iancu, după care în piaţa cu acelaşi nume se va desfăşura o paradă militară. De la ora 14.00, la Opera Naţională Română este programat spectacolul „Copiii sărbătoresc Marea Unire”.
În Piaţa Unirii, de la ora 16.00, va avea loc un concert folcloric, susţinut de: Dumitru Fărcaş, Sava Negrean Brudaşcu, Ana Ilca Mureşan, Marius Ciprian Pop, Amalia Chiper şi Florin Rupa, Ansamblul folcloric „Dor Transilvan” şi Ansamblul folcloric „Mugurelul”. Acompaniamentul artiştilor va fi asigurat de orchestra Regal Transilvan.
De la ora 19.00 se va da startul iluminatului de sărbători, după care, pe scenă vor urca două trupe consacrate – ZDOB şi ZDUB şi CARGO, aceasta din urmă susţinând concertul aniversar de 30 de ani.
Tot marţi, 1 decembrie, se va deschide şi patinoarul din Piaţa Unirii.Intrarea va fi gratuită între orele 10:00 – 22:00. Din respect pentru victimele tragediei din clubul bucureştean Colectiv, focurile de artificii şi retragerea cu torţe au fost anulate.
SATU MARE
Fără focuri de artificii dar cu un program bogat, Ziua Naţională a României este sărbătorită la Satu Mare prin manifestări care încep la ora 10:00 şi se încheie în jurul orei 20:00.
La Casa de Cultură a Sindicatelor, poate fi vizitată, începând cu ora 10:00, expoziţia Sătmărenii și 1 Decembrie 1918, după care, de la ora 11:30 vor avea loc depuneri de jerbe de flori la busturile lui Mihai Viteazu, Avram Iancu, IC Brătianu, Corneliu Coposu şi Iuliu Maniu. Cel mai important ceremonial va avea loc de la ora 13:00, în faţa statuii lui Vasile Lucaciu din parcul Libertăţii, unde, pe lângă depunerea de coroane de flori ceremonialul de depunere a unor coroane de flori şi o paradă de tehnică militară din dotarea unităţilor Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerul Administraţiei şi Internelor, Corul Bărbătesc din Finteuşu Mare va susţine un recital.
Manifestările vor continua la Muzeul Judeţean, unde va fi lansat volumul Eroii Neamului la al XXV-lea pas, şi în Piaţa 25 Octombrie, unde, între orele 15:00 -17:00 este prevăzut un program artistic cu interpreți de muzică populară, folk și colinde.
De la ora 17:00, timp de o oră, Ştefan Hruşcă, invitatul special al manifestărilor, va susţine un recital, care va fi urmat, de la ora 18:00, de retragerea cu torţe. Tot la ora 18:00, primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, alături de copii, va apăsa pe butonul de pornire a iluminatului public de sărbători. Manifestările organizate în Satu Mare de Ziua Naţională a României se vor încheia la Filarmonica Dinu Lipatti, unde, de la ora 18:30 va avea loc un concer festiv.
De Ziua Naţională a României, la iniţiativa conducerii Consiliului Judeţean, sătmărenilor le-au fost împărţite 2.500 de steaguri tricolore şi 500 de cocarde şi fanioane.
PROGRAMUL MANIFESTĂRILOR
– Ora 10.00 – Expoziția „Sătmărenii și 1 Decembrie 1918” la Casa de Cultură a Sindicatelor
– Ora 11.30 – depuneri de jerbe la bustul lui Mihai Viteazu
– Ora 12.00 – depuneri de jerbe la bustul lui Avram Iancu
– Ora 12.15 – depuneri de jerbe la bustul lui Corneliu Coposu
– Ora 12.30 – depuneri de jerbe la bustul lui I. C. Brătianu
– Ora 12.45 – depuneri de jerbe la bustul lui Iuliu Maniu
– Ora 13.00 – ceremonial militar, oficiere de slujbă religioasă, depuneri de coroane la statuia Dr. Vasile Lucaciu
– Ora 14.00 – Monumentul Ostașului Român – recital al Corului Bărbătesc din Finteușul Mare, paradă militară cu tehnică din dotarea unităților M.Ap.N și MAI
– Ora 15.00 – Lansarea cărţii „Eroii Neamului” la al XXV-lea pas – la Muzeul Județean
– Ora 15.00 – 17.00 – Program artistic cu interpreți de muzică populară, folk și colinde în Piața 25 Octombrie
– Ora 17.00 – Recital Ștefan Hrușcă în Piața 25 Octombrie
– Ora 18.00 – Retragere cu torțe, pornind din Centrul Nou, asigurată de soldații din cadrul Garnizoanei Satu Mare. Pornire iluminat public pentru sărbătorile de iarnă
– Ora 18.30 – Concert festiv dedicat Zilei Naționale a României la Filarmonica „Dinu Lipatti”
BISTRIŢA
Manifestările de 1 decembrie de la Bistriţa încep la ora 12.30, cu un ceremonial militar-religios, urmat de depuneri de coroane și jerbe de flori.
De la ora 13.00 se va desfăşura parada militară, care va avea ca traseu străzile Gheorghe Şincai şi Dornei. O jumătate de oră mai târziu, pe pietonalul Liviu Rebreanu, bistriţenii pot asista la un concert folcloric.
Programul de Ziua Naţională se va încheia după retragerea cu torţe, care porneşte la ora 18.00, din Piaţa Petru Rareş.
SIBIU
Şi la Sibiu este organizată, marţi, o paradă militară de Ziua Naţională a României. La această activitate participă, de la ora 11.00, pe Bulevardul Corneliu Coposu, peste 1.000 de soldaţi şi aproape 100 de autovehicule şi tehnică de luptă. De asemenea, şase aeronave vor survola oraşul.
De ziua Marii Uniri, sibienii sunt invitaţi să participe la concerte. De la ora 14.30, în Sala Transilvania, Junii Sibiului şi invitaţii lor vor oferi un spectacol folcloric intitulat „Noi suntem români”, iar seara, în Sala Thalia, va fi un concert simfonic dedicat Zilei Naţionale a României. Spre seară va avea loc şi retragerea cu torţe.
SIGHETU MARMAŢIEI
În semn de respect pentru victimele tragediei petrecute în clubul Colectiv din București, dar și în semn de solidaritate cu supraviețuitorii și familiile acestora, programul manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României de anul acesta va fi unul sobru și cu un caracter mult mai restrâns.
Primăria Municipiului Sighetu Marmației a decis ca activitățile de 1 decembrie să fie doar cu caracter solemn, prin urmare s-a renunţat la festivitatea şi spectacolul ce urmau să se desfăşoare la sala „George Enescu”.
Astfel, manifestările vor începe la ora 11:00 pe platoul din fața bustului Academicianului Dr. Ioan Mihalyi de Apşa. Tot la ora 11:00 două autobuze vor prelua din fața Școlii de muzică George Enescu, delegațiile care sunt repartizate pentru depunerea coroanelor și jerbelor de flori la Monumentul Eroilor Căzuţi pentru Reîntregirea Neamului din Cimitirul Vechi şi la Monumentul din Cimitirul Martirilor Neamului.
Solemnitatea depunerii coroanelor de flori va fi precedată, în toate cele trei locații, de un parastas de pomenire oficiat de către reprezentanţii cultelor religioase din Sighetu Marmației.
Redacţia