Se mai îngrămădesc şoferii să îşi încalţe maşinile de iarnă?
Anvelopele de vreme rea sunt obligatorii atunci când asfaltul este acoperit de zăpadă, gheaţă sau polei. Prima zăpadă la Sibiu a format cozi la firmele de schimbat cauciuri, iar acum când omătul se mai lasă aşteptat, şoferii nu se mai îngrămădesc să îşi „încalţe” maşinile de iarnă.
Articol editat de , 2 decembrie 2015, 15:10
Odată cu primii fulgi de nea au apărut şi primele griji ale şoferilor în legătură cu echiparea maşinii pentru anotimpul rece. Oamenii au stat cu orele la service-urile auto numai să apuce să îşi schimbe cauciucurile. Acum că vremea este frumoasă, am mers şi noi să vedem dacă sunt aceleaşi cozi. Surprinzător sau nu, nu există coadă pentru aşa ceva. În timp ce unii şoferi şi-au echipat maşinile de acum două săptămâni, alţii recunosc că s-au lăsat pe ultima sută de metri.
Ne-am pregătit de iarnă de acum două săptămâni.Nu am stat la coadă doarece am făcut lucrurile din timp şi nu am întâmpinat probleme.Şi în anii trecuţi, tot pe la jumătatea lunii octombrie începeam să ne pregătim.
Mi-am schimbat anvelopele acum două săptămâni. Am întâmpinat mici probleme şi am văzut că la mai multe service-uri erau cozi.
Nu mă pregătesc din timp, las totul pe ultima sută de metri. Şi aşa acum nu ninge, nu se grăbeşte nimeni.
Legea spune că este interzisă conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă.
În situaţii în care partea carosabilă este acoperită cu mâzgă sau polei, autovehiculele nu pot fi puse în circulaţie decât dacă sunt echipate cu anvelope de sezon. În lipsa acestora conducătorii auto riscă o sancţiune contravenţio-nală de 9 la 20 de puncte amendă. În plus, se reţine talonul autovehiculului şi certificatul de înmatriculare până la punerea în legalitate. (Elena Welter, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu)
Înainte de a porni în deplasare, şoferii trebuie să se asigure că parbrizul, luneta, geamurile şi oglinzile laterale sunt foarte bine curăţate şi să păstreze o distanţă de siguranţă mai mare faţă de autovehiculele din faţă. În situaţii de derapaj, şoferilor li se recomandă să folosească frâna de motor şi pe cea de serviciu.
Alina Andrei
Puteţi să ascultaţi Radio Antena Sibiului AICI .