Şi ei au nevoie de afecţiune. Iată cum poţi să adopţi un copil
Campania Şi tu poţi să adopţi debutează astăzi la Sibiu.
Articol editat de , 3 decembrie 2015, 16:18 / actualizat: 13 iulie 2017, 11:10
Şi tu poţi să adopţi este un proiect care îşi propune să atragă atenţia asupra procedurii adopţiei şi asupra necesităţii ca aceşti copii abandonaţi să aibă o familie adevărată. De asemenea, proiectul are rolul de a sensibiliza persoanele în vederea acceptării copiilor greu adoptabili, care în general au vâsta de peste 4 ani.
Se doreşte a fi imboldul necesar unei persoane sau familii care poate şi vrea să ofere unui copil şansa de a spune Ei sunt familia mea. Dragostea părintească şi un cămin fericit sunt valori esenţiale pe care orice copil trebuie să le aibă. La momentul actual, sunt adoptabili 41 de copii şi 15 familii sunt atestate să adopte. (Laura Vâlsan, directorul general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sibiu)
Contrar credinţei generale în societatea zilelor noastre, se pare că procedura de adopţie nu este una dificilă şi de lungă durată. Reprezentanţii Biroului Adopţii şi Post Adopţii al DGASPC Sibiu spun că totul este să îţi doreşti să creşti un copil. Restul vine de la sine.
Cred că cel mai dificil lucru este să te hotărăşti şi să te adresezi biroului de adopţii. Există ideea că este dificil să adopţi. Vreau să vă spun că nu este aşa. Trebuie doar să fiţi decişi, iar restul o să vină de la sine.
În primul rând trebuie pregătit un dosar care conţine mai multe acte. Noi vom începe procedura de evaluare şi pregătire pentru atestarea ca familie adoptatoare. Perioada de evaluare durează maxim 120 de zile. După obţinerea atestatului, familia intră într-o bază de date naţională şi aşteaptă să fie selectată pentru copilul care li se potriveşte. Atunci când familia este selectată, cei doi sunt invitaţi la noi, le povestim despre copil şi dacă vor să îl cunoască vom organiza o întâlnire cu acesta. Dacă le place copilul se vor organiza mai multe astfel de întâlniri. Nu există o perioadă stabilită pentru durata acestor întâlniri. Dacă totul merge bine se va face acţiunea de încredinţare în vederea adopţiei şi copilul vine în familie pe o perioadă de 90 de zile.
Cele mai multe familii din România doresc copii cu vârsta maximă de 3 ani, sănătoşi şi de etnie română. Noi avem foarte mulţi copii adoptabili, dar marea majoritate sunt mai mari de 3 ani. De aceea, perioada de aşteptare este mai lungă. Acesta este şi motivul pentru care am făcut această campanie. Trebuie să le explicăm familiilor că şi copiii mai mari au nevoie la fel de mult de afecţiune şi de o familie. (Andreea Neagu, responsabil al Biroului Adopţii şi Post Adopţii al DGASPC Sibiu)
Adopţia este gratuită și reprezintă operaţiunea juridică prin care se creează legătura de filiaţie între adoptat şi adoptator, precum şi legături de rudenie între adoptat şi rudele adoptatorului.
Cristina Bălău
Puteţi să ascultaţi Radio Antena Sibiului online AICI.