Ascultă Radio România Cluj Live

Bananele vor dispărea?

Cercetătorii olandezi au studiat efectele pe care le are aşa-numita Boală Panama asupra culturilor de banane din Asia de Sud, Africa, Orientul Mijlociu şi Australia.

bananier
Foto: bananier

Articol editat de cristina.rusu, 4 decembrie 2015, 06:00

Aceştia au ajuns la concluzia că maladia se răspândeşte cu repeziciune, îndeosebi în sudul continentului american, de unde provine 82% din producţia mondială de banane.

Boala Panama se manifestă prin acţiunea unor organisme din regnul Fungi.

Daunele pe care acestea le produc au fost pentru prima dată studiate în anul 1876, când producătorii de banane din Australia au raportat pierderi masive în culturile pe care le întreţineau.

Ulterior, dăunătorii au fost identificaţi ca fiind Fusarium oxysporum f.sp. cubense, organisme care se transmit la culturile de banane atât din apă, cât şi din sol, fiind, practic, imposibil de detectat şi combătut.

Fungii pot supravieţui până la 30 de ani în sol, până în momentul în care pot ataca fructul sănătos.

Dacă l-au găsit, dăunătorii trec din apă în perişorii absorbaţi ai rădăcinii plantelor şi de aici sunt transportaţi, prin intermediul vaselor lemnoase, spre celelalte părţi ale bananierului.

În timpul acestui proces, fungii provoacă deshidratarea treptată a plantei.

Deşi efectele bolii sunt cunoscute de către fermieri, de data aceasta este vorba despre o nouă formă sub care ea se manifestă.

Este vorba de aşa-numita ramură VCG01213 sau Tropical Race 4.

Se pare că această formă a bolii îşi are originea în Indonezia, de unde s-a răspândit în Asia de Sud, Pakistan, Liban, Mozambic şi Australia.

Culturile de banane din aceste zone sunt puternic afectate de efectele Bolii Panama. Aceasta se răspândeşte cu repeziciune în celelalte zone ale planetei, provocând dispariţia treptată a acestor fructe.

 

RADOR

Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate