Gesturi mici pentru oameni speciali
Persoanele cu dizabilităţi şi-au serbat ziua specială dedicată lor, în compania unor personalităţi sibiene, la Sala Transilvania.
Articol editat de , 4 decembrie 2015, 06:00 / actualizat: 13 iulie 2017, 11:10
Ziua dedicată persoanelor cu dizabilităţi a debutat într-o atmosferă minunat de simplă şi plăcută, atât pentru invitaţi cât şi pentru aniversaţi. Un grup de colindători, format din persoane cu dizabilităţi şi susţinut de chitara artistului care înveseleşte Pietonala Nicolae Bălcescu în fiecare zi, a deschis oficial ziua celor 60 de copii şi adulţi sărbătoriţi. Printre ei am găsit câţiva curajoşi care au vorbit despre cât de frumoasă este această experienţă pentru ei.
Mi se pare o experienţă interesantă şi foarte frumoasă. Am fost şi la repetiţii şi ne-am cunoscut, am legat prietenii, cu unii dintre ei, cei pe care îi cunoşteam, ne-am apropiat şi mai tare. Ar fi frumos să fie deschis şi publicului larg.
Avem ocazia să ne demonstrăm potenţialul în limitele în care putem. Este o oportunitate minunată şi suntem recunoscători pentru asta.
Prezentă la Sala Transilvania pentru a sărbători alături de cei 60 de oameni speciali, Laura Vâlsan, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sibiu, a vorbit despre importanţa acestei zile de sărbătoare, nu doar în vieţile lor, ci şi în vieţile noastre.
Această zi specială ne oferă fiecăruia prilejul de a ne implica în susţinerea unei vieţi demne şi de a promova drepturile şi libertăţile fundamentale ale tuturor din această lume. În această zi în care recunoaştem că discriminarea mai ales pe criterii de dizabilitate afectează demnitatea umană, eu îndemn toate persoanele cu dizabilităţi din lume să aibă curajul să îşi ceară drepturile şi să le fie auzită vocea. De asemenea vă îndemn pe toţi să fiţi mai activi şi mai implicaţi în viaţa comunităţii din care faceţi parte. (Laura Vâlsan, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sibiu)
Atelierele de creaţie au fost de departe punctul central al evenimentului. Printre micii meşteri, am întâlnit-o pe Roxana. O tânără de 27 de ani, cu dificultăţi în vorbire, prinsă într-un scaun cu rotile, dar cu o bucurie în suflet şi în privire şi dorinţa de a ne arăta cât de bine poate să picteze.
Astăzi pictez. Am repetat vreo 3-4 zile înainte de eveniment şi chiar este o activitate plăcută. În afară de asta îmi place să cânt, să scriu poezii. Scriu despre viaţă în general şi despre oameni. Când nu sunt fericită asta fac – scriu.
Alături de persoanele cu dizabilităţi au fost şi câţiva artişti sibieni, printre care şi Teatrul de Balet Sibiu, care a interpretat spectacolul Tura Vura Uvertura, un balet comic pregătit de coregrafa Aleisha Gardner.
Cristina Bălău
Puteţi să ascultaţi Radio Antena Sibiului online AICI.