Dacă vreţi să ajutaţi păsările…
Articol editat de , 5 decembrie 2015, 06:00
Societatea Ornitologică Română face primul pas spre sărbătorile de iarnă: clujenii interesaţi de protejarea păsărilor sunt invitaţi duminică, 6 decembrie, la un atelier de confecţionat hrănitori pentru speciile de păsări sălbatice care populează oraşul. Evenimentul se află la a doua ediţie şi e inclus în proiectul “Păsările Clujului”.
Hrănitorile vor fi construite din lemn, dar şi din materiale neconvenţionale, cum ar fi cojile de fructe (nucă de cocos, grepfruit, pomelo). Participanţii vor afla de la specialişti şi care sunt regulile de hrănire a păsărilor.
“Nu este bine să hrănim păsări cu hrană condimentată, sărată, prăjită, de exemplu semiţele de floarea-soarelui cumpărate gata pregătite. Această hrană poate să fie dăunătoae pentru păsări. Ele nu sunt numai într-un stres de temperaturi scăzute, ci şi într-un stres de lipsă de apă, fiindcă de obicei pe timp de iarnă apa este îngheţată.” (Benkö Zoltán, biolog la Societatea Ornitologică Română)
O altă hrană nerecomandată e pâinea. Nu e bine să hrănim păsări cu pâine sau paste făinoase, pentru că tractul lor digestiv nu e bine adaptat pentru această hrană, care nu are nici calităţile nutritive necesare pentru le asigura supravieţuirea pe timp de iarnă.
Putem hrăni păsările cu seminţe uleioase, nuci, chiar şi grăsime. Unul dintre cele mai uşoare moduri de a hrăni păsări e să punem seminţele în untură, de unde păsările le culeg, explică biologul. Important e ca totul să fie necondimentat.
Au păsările, într-adevăr, nevoie de ajutorul nostru ?
“Le uşurează extrem de mult supravieţuirea în timp de iarnă, fiindcă în timp de iarnă e mult mai greu să aibă acces la hrană, mai ales când zăpada a căzut şi acoperă majoritatea locurilor de hrănit. Şi atunci, pentru păsări, e un ajutor imens să aibă o sursă de hrană continuă.” (Benkö Zoltán)
E important ca, odată începută, hrănirea să fie menţinută pe toată perioada rece. Altfel, putem face mai mult rău decât bine. În jurul unei hrănitori creşte densitatea de păsări, care se bazează pe o sursă sigură de hrană. Dacă întrerupem hrănirea, fiecare pasăre îşi va găsi hrana mai greu, în condiţiile unei aglomerări mai mari.
Atelierul de hrănitori se desfăşoară duminică, între orele 10 şi 17, la Casa Tranzit. Fiecare participant va putea să ia cu el şi să folosească hrănitoarea pe care a construit-o.
Societatea Ornitologică Română montează în acest sezon rece şase noi hrănitori în parcurile Clujului, pe care le vor alimenta cu seminţe elevii de la şcoli partenere. Ele sunt amplasate în parcurile Mercur, Colina, 14 Iulie, pe Cetăţuie, în Parcul Central şi în Piaţa Unirii, în spaţiul verde de lângă catedrala Sf.Mihail.
Ioana Bindea
Foto: SOR, Sătmăreanul, hobbygradina.ro