Clujul a accesat doar 50% din fondurile europene
Municipiul Cluj Napoca a accesat până la sfârşitul lunii octombrie numai 50% din fondurile europene pe care le-a contractat. Clujul a fost declarat pol de creştere, alături de alte 6 mari oraşe din România, şi, datorită acestui statut, a beneficiat de 86 de milioane de euro.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 7 decembrie 2015, 14:23
Directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord Vest, Sanda Cătană, spune că valoarea contractelor semnate de primărie depăşeşte această suma, dar multe proiecte nu vor fi terminate până la sfârşitul anului.
În general toţi polii de creştere au o întârziere în ceea ce priveşte absorbţia, noi plasându-ne pe locul 2 între poli, cu un grad de absorbţie de aproape 50% din totalul sumelor contractate. Pentru că municipiul Cluj Napoca a contractat mult mai mult decât avea alocat. Acest procent nu e lăudabil, sigur, dar plasează Clujul între locurile fruntaşe. Pe primul loc se află polul de creştere Craiova, cu o absorbţie de 67% din fonduri. (Sanda Cătană)
Mai multe proiecte derulate de primărie au fost întârziate sau chiar blocate din vina constructorului. În această situaţie se află investiţiile la şcolile Mihai Eminescu şi Ion Agârbiceanu sau construcţia Centrului de Industrii Creative din Lomb.
În alte cazuri, municipalitatea a semnat contracte de finanţare ştiind că nu există timp pentru finalizarea lucrărilor. Administraţia şi-a asumat această situaţie pentru ca cel puţin lucrările efectuate în acest an să fie decontate din fonduri europene.
Reprezentantul primăriei Cluj Napoca, Ovidiu Cîmpean, spune că procentul de 50% va creşte simţitor deoarece multe lucrări aflate în stadiu final de execuţie vor fi decontate abia la începutul anului viitor.
Acest procent de 50% este valabil pentru luna octombrie. Noi mai avem foarte multe cereri de rambursare pe care le vom depune în următoarele săptămâni la Agenţia de Dezvoltare Nord Vest. Putem să depunem cereri de rambursare până la sfârşitul lunii februarie. Deci acest procent cu siguranţă va creşte. De exemplu, proiectul reabilitarea străzilor Moţilor, Avram Iancu, Brătianu va fi finalizat anul acesta şi va fi rambursat în proporţie de 100%. (Ovidiu Cîmpean)
Cele mai importante proiecte europene realizate de primărie au fost reabilitarea Parcului Central şi a clădirii Cazino, modernizarea liniei de tramvai, sistemul de ticketing, sistemul Bike Sharing şi refacerea mai multor străzi principale din oraş.
Mihai Miclăuş
Ascultă Radio Cluj online AICI: