Concert romantic la Sala Radio: Horia Mihail cântă Rachmaninov, sub bagheta lui Cristian Măcelaru
Doi artişti români care au stârnit aprecierea deopotrivă a publicului român, cât şi a celui de peste hotare – dirijorul Cristian Măcelaru şi pianistul Horia Mihail, se întâlnesc pe scena Sălii Radio, vineri, 11 decembrie (ora 19:00), într-un eveniment în care veţi asculta şi unul dintre emoţionantele concerte semnate de compozitorul rus Serghei Rachmaninov, considerat ultimul mare compozitor romantic.
Articol editat de cristina.rusu, 8 decembrie 2015, 13:15
În ipostază solistică, alături de Orchestra Naţională Radio, Horia Mihail, unul dintre cei mai apreciaţi pianişti români ai momentului, va interpreta Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră, compus de artistul rus la doar 18 ani, dar revizuit ulterior în mai multe rânduri.
Dirijor asociat al Filarmonicii din Philadelphia, cu o frumoasă carieră în special în S.U.A şi în Canada, Cristian Măcelaru colaborează în mod curent cu Orchestra Métropolitain din Montréal, Orchestrele Simfonice din Washington, Seattle, Toronto şi Baltimore.
Seara se va deschide cu uvertura Hebridele, creată de Mendelssohn după o vizită în arhipelagul cu acelaşi nume din nord-vestul Scoţiei. Ca urmare a aceleiaşi călătorii întreprinse iniţial în Anglia la invitaţia Societăţii Filarmonice londoneze şi continuată printr-o vizită în Scoţia, compozitorul a creat şi cunoscuta Simfonie nr. 3, supranumită Scoţiana. Concertul de la Sala Radio se va încheia cu Simfonia nr. 7, creaţie a lui Dvořák, compusă la invitaţia Societăţii Filarmonice londoneze.
Atractivitatea serii de 11 decembrie este asigurată, pentru publicul ce va fi prezent la Sala Radio, nu numai prin calitatea interpreţilor şi a programului muzical propuse, ci şi printr-o dublă lansare-sesiune de autografe oferite de dirijorul Cristian Măcelaru şi pianistul Horia Mihail.
Apărute la Editura Casa Radio, albumele prezentate sunt Orchestra Naţională Radio, dirijor: Cristian Măcelaru: Mihail Glinka – Ruslan şi Ludmila şi Nikolai Rimski-Korsakov – Şeherazada, respectiv Pianul călător. Horia Mihail – Romantic.
Cu o activitate dirijorală în plină ascensiune, Cristian Măcelaru şi-a început cariera alături de Philadelphia Orchestra, în stagiunea 2010-2011 a fost numit dirijor asistent al aceleiaşi orchestre, fiind distins cu Sir Georg Solti Emerging Conductor Award pentru merite deosebite.
A studiat la Universitatea Rice şi a obţinut diploma de master pentru dirijat. Având şi formaţie de violonist, Cristian Măcelaru a fost concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Miami, debutând la Carnegie Hall cu aceeaşi orchestră. A fost invitat să dirijeze Orchestra Simfonică din Chicago pentru a-l înlocui pe Pierre Boulez. De asemenea, Cristian Măcelaru a debutat cu succes alături de Orchestra Simfonică din Göteborg, Suedia.
Pianistul Horia Mihail a concertat de peste o mie de ori cu marea majoritate a orchestrelor simfonice din România şi a susţinut concerte, recitaluri solo şi de muzică de cameră în 18 ţări pe 4 continente. Din 2009, artistul este solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, calitate în care a susţinut numeroase concerte la Sala Radio şi a participat la turnee în ţară sau în străinătate.
Turneele în care artistul este implicat în continuare, printre alte proiecte solo şi camerale, sunt Pianul călător, Duelul viorilor (alături de Gabriel Croitoru şi Liviu Prunaru), Flautul de aur (alături de flautistul Ion Bogdan Ştefănescu) şi Vioara lui George Enescu la sate (alături de Gabriel Croitoru).
În septembrie 2014, Horia Mihail a susţinut două concerte la Kuala Lumpur, alături de Orchestra Naţională Radio şi a fost invitat să participe în cadrul ediţiei a II-a a Festivalului Internaţional RadiRo, concertând alături de Orchestra Simfonică Radio din Praga şi dirijorul Ondrej Lenárd.
Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.
Redacția
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.