Măsuri ale DSVSA Alba în perioada sărbătorilor de iarnă
În perioada sărbătorilor de iarnă când în mod tradiţional comercializarea şi consumul unor cantităţi de alimente de origine animală creşte considerabil, inspectori din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba vor verifica, în baza unui program bine stabilit, modul în care se produc, depozitează, transportă şi valorifică, carnea de porc destinată consumului uman.
Articol editat de , 8 decembrie 2015, 11:40
Acţiunile de supraveghere şi control, pentru verificarea respectării condiţiilor sanitare veterinare se vor desfăşura în târgurile de animale, pieţele agroalimentare, unităţile de comercializare a produselor alimentare de origine animală în carmangerii, măcelării, magazine alimentare sau supermarketuri, precum şi din unităţile de alimentaţie publică, de tipul restaurantelor, cantinelor sau a bufetelor.
Controalele oficiale vor urmări, în principal aspecte legate de :
– condiţiile sanitar veterinare de funcţionare a unităţilor care comercializează produse de origine animală.
– modul în care sunt respectate condiţiile sanitar veterinare în târgurile organizate pentru vânzarea animalelor vii.
– o atenţie deosebită se acordă în această perioadă asupra modului în care se efectuează examenul trichineloscopic a cărnii rezultate din sacrificări pentru consum propriu, din gospodăriile populaţiei.
Asigurarea unui program de permanență, începând cu data 05 decembrie la sediul Laboratorului Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba din cadrul DSVSA Alba în vederea confirmării probelor pozitive.
La nivelul judeţului Alba, examenul trichineloscopic se efectuează în cadrul Circumscripţiilor Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din localităţile Câmpeni, Teiuş, Aiud, Sebeş şi Blaj, având un program de lucru între orele 8-16, în cursul săptămânii de luni până vineri, iar sâmbătă între orele 9,00 – 15,00.
Pe lângă aceste circumscripţii, în judeţul Alba examenul trichineloscopic mai poate fi efectuat şi în cadrul Cabinetelor Medicale Veterinare Private, care funcţionează atât la nivelul oraşelor cât şi la nivelul comunelor din judeţ.
Pentru evitarea posibilelor toxiinfecţii alimentare şi evitarea posibilei infestări cu Trichinella spp, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba recomandă tuturor consumatorilor :
Efectuarea examenului trichineloscopic asupra cărnii rezultate din sacrificări pentru consum propriu, din gosposdăriile populaţiei, precum si a cumpărării de carne şi produse de origine animală obţinute numai din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar.
Consumul de carne de porc se face numai după ce aceasta a fost supusă examenului trichilescopic cu rezultat negativ, evitând în acest fel riscul major de îmbolnăvire de trichineloză. (Dr. Florean Bălgrădean, director executiv, DSVSA Alba)
Pentru porcii diagnosticaţi cu trichineloză, proprietarii pot solicita despăgubirea acestora conform prevederilor HG. 1214/2009 cu condiţia să fie identificaţi (crotaliaţi) şi înregistraţi în B.N.D. şi să deţină documente sanitar veterinare conform legislaţiei sanitar veterinare.
Redacția
Ascultă Radio Cluj online AICI: