Cum să postim fără să suferim
Perioada de post este considerată în zilele noastre şi o perioadă potrivită pentru a slăbi, datorită mâncărurilor slabe în calorii. Cu toate acestea, oamenii se îngraşă de multe ori tocmai din cauza postitului, fără să înţeleagă de ce. Explicaţia vine de la nutriţionişti – mâncarea de post este mai uşor digerabilă, astfel că şi senzaţia de foame apare mai des decât atunci când mâncăm carne de exemplu.
Articol editat de , 9 decembrie 2015, 06:00 / actualizat: 13 iulie 2017, 11:08
Perioada de post este una în care pe lângă curăţirea sufletească, duce şi la o curăţire trupească, datorită mâncărurilor slabe, mai bogate în legume şi fructe. O dietă de post, abordată corespunzător, urmată de o tranziţie lentă spre mâncarea de sărbători bogată în grăsimi, poate avea efecte benefice asupra organismului. Abordat însă într-un mod greşit, postitul poate avea efecte negative asupra trupului, excesul ducând şi la pierderea valorii sale spirituale. Oamenii spun că evită să ţină post – ba le e prea foame a doua zi, ba se simt rău după o perioadă.
Nu mai prea ţinem post. Soţul are diabet şi are un regim special. Orice alt fel de regim îi face rău şi cum eu gătesc pentru toată familia acelaşi lucru, nu mai prea putem să postim.
Nu îmi place să ţin post. Mănânc în fiecare vineri fasole şi cartofi şi cam atât, dar a doua zi întotdeauna mi-e o foame de lup.
Postitul la mine înseamnă cartofi gătiţi în mai multe feluri, fasole, fasole scăzută şi cam atât.
Mihaela Martin, nutriţionist, ne explică în continuare ce şi cum să mâncăm în perioada de post, astfel încât problemele de sănătate să nu mai apară.
Se recomandă soia, năutul, lintea, fasolea şi nu numai cartofii cu care suntem obişnuiţi. Acestea pot fi combinate cu seminţe precum floarea soarelui, in, cânepă, dovleac. Rădăcinoasele ajută de asemenea foarte mult şi aici ne referim la morcovi, ţelină, sfeclă roşie, păstârnac. Putem combina cu fructe, care trebuie mâncare în prima parte a zilei şi nu spre seară. Nu putem să uităm de laptele vegetal din soia, de migdale, de orez, de susan şi nici de salate care sunt foarte indicate în toate combinaţiile. Mâncarea pe bază vegetală are o digestie mult mai uşoară şi atunci corpul nostru o asimilează mult mai repede – de aici şi dispariţia senzaţiei de saţietate după scurt timp de la ultima masă. (Mihaela Martin, nutriţionist)
Pentru cei care îşi propun să ţină post, dar îşi doresc şi să iasă la restaurant şi să fie siguri că nu îşi pun dieta în pericol, bucătarii sibieni au deja meniul pregătit.
Un meniu de post este ca un meniu de curăţare. Ne poate ajuta să ne vindecăm şi spiritual dar şi să slăbim înainte de sărbători. Eu sunt pregătit cu un meniu tradiţional de post. Putem servi ca antreu o trilogie românească. Sună un pic mai pompos, dar este foarte simplă – fasole bătută, salată de vinete, zacuscă tradiţională şi bruschette cu ulei de măsline şi roşii. Ca felul I servim o ciorbă de legume de post, iar ca felul al II-lea avem sarmale de post, făcute cu ciuperci, orez, ceapă călită, morcovi, ardei gras. La desert recomandăm cu măr copt cu gem de prune şi nuci. (Ioan Troancă, bucătar şef la o cramă din Sibiu)
În Biserica Ortodoxă, Postul Crăciunului a început în 15 noiembrie şi ţine până în Ajunul Crăciunului, atunci când este zi de post aspru.
Cristina Bălău
Puteţi să ascultaţi Radio Antena Sibiului online AICI.