Parlamentarii pot depune amendamente la buget
Proiectul de buget a ajuns la Parlament, iar de joi, 10 decembrie, senatorii şi deputaţii pot depune amandamente. Dezbaterile în comisii încep vineri, 11 decembrie, pentru ca votul final să poată fi dat săptămâna viitoare. Este un calendar pentru procedură de urgenţă, aprobat ieri de conducerea Parlamentului, a explicat Ludovic Orban, unul din reprezentaţii PNL în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor:
Articol editat de Camelia Velțan, 10 decembrie 2015, 12:31
Este, practic, o decizie politică şi ştiţi foarte bine că au existat negocieri între premierul Cioloş şi reprezentanţii partidelor politice în care s-au dezbătut, în prealabil, liniile generale ale proiectului de buget de stat şi proiectului de buget al asigurărilor sociale de stat. Deci există, să spun, un oarecare acord politic la nivelul liderilor formaţiunilor politice din Parlament privitor la acest buget. De aceea s-a şi mers, să spun, pe o procedură de urgenţă.
Dezbaterile din Parlament ar urma să se desfăşoare sub semnul acestui acord politic, exprimat miercuri, 9 decembrie, de liderii principalelor două partide. PSD, chiar dacă are nemulţumiri legate de fondurile alocate comunităţilor locale şi mai ales faţă de excluderea majorării salariului minim pe economie, ar urma să susţină bugetul, a explicat preşedintele partidului Liviu Dragnea:
Teoretic, nu avem de ce să votăm împotrivă, dar încercăm să găsim soluţii pentru ca acest buget, odată ce se transformă în lege, să fie mai bun decât vine de la Guvern. Ăsta este rolul Parlamentului. De-aia se discută în Parlament, indiferent ce guvern propune un proiect de buget. Sumele pentru echilibrarea bugetelor locale, într-adevăr, sunt mai mici decât sunt dorinţele şi chiar nevoile comunităţilor locale şi o să vedem în Parlament dacă se pot găsi soluţii pentru a fi majorate.
Un vot favorabil este aşteptat şi din partea liberalilor, pentru că Guvernul Cioloş ar fi reflectat în proiectul de buget solicitările PNL, spune Alina Gorghiu :
Condiţiile pe care PNL le-a pus cabinetului Cioloş au fost realizate. Vorbim de investiţiile care de la 33 la 37 de miliarde au crescut. Investiţiile publice în economie sunt cele care generează plusvaloare în economie, cele care generează locuri de muncă. Avem un plus la educaţie, un plus la sănătate, plusul la buget pentru Armată.
Criticile cele mai dure la adresa proiectului de buget au venit însă de la Consiliul Fiscal. Acesta consideră că proiectul s-ar abate major de la toate regulile fiscale instituite atât de legislaţia naţională, cât şi de tratatele europene.
Consiliul Fiscal atrage atenţia că abordarea fiscal-bugetară actuală este foarte probabil să genereze costuri economice şi sociale care să depăşească efectele pozitive pe termen scurt ale relaxării fiscale.
Proiectul de buget a fost criticat şi la dezbaterea publică cu ONG-urile şi cetăţenii organizată miercuri, 9 decembrie, de ministerul de Finanţe. Peste 100 de persoane au fost invitate să participe la această întâlnire, iar multe au fost nemulţumite de faptul că discuţiile cu socitatea civilă au avut loc după ce proiectul fusese adoptat de guvern.
Radio România Actualităţi
Ascultă Radio Cluj online AICI: