Tradiţia nu e scrisă în partitură- Bal mascat la ONRCluj
Articol editat de , 10 decembrie 2015, 13:38 / actualizat: 21 ianuarie 2016, 14:24
O premieră atipică propune duminică, 13 decembrie, ora 18.30, Opera Naţională Română Cluj-Napoca cu Bal mascat de Giuseppe Verdi, un spectacol oferit de compania producătoare, Opera 2001. Itinerat până acum pe scenele internaţionale de teatru liric, spectacolul va avea la Cluj doar două reprezentaţii în această stagiune: premiera din 13 decembrie şi o alta în primăvara lui 2016. Ambele spectacole îl au invitat pe dirijorul austriac de origine chineză Jin Wang.
Verdi e unul dintre simbolurile muzicii italiene, iar când spunem operă italiană vorbim despre multă tradiţie în spate. Tradiţia, însă, nu se află scrisă în partitură. Aici e secretul! Dacă vei cânta doar ce se află în partitură, nu va fi muzică italiană şi nici Verdi. E nevoie să cunoşti contextul cultural, istoria interpretărilor, cum cânta Beniamino Gigli, Mario del Monaco, cum ţine tempoul Toscannini… Cunoaştem toate aceste interpretări pentru că nu poţi aborda opera verdiană fără tradiţia interpretării ei. Aşa că am încercat să ofer orchestrei cunoştinţele şi experienţa mea, cu dorinţa de a a schimba mult abordarea lor muzicală. La început a părut că cer prea mult dar apoi, ascultând, au înţeles de ce.
În belcanto în primul rând celebrăm frumuseţea vocii umane şi a melodiei. E foarte departe de tradiţia muzicală germană unde în primul rând trebuie ţinut tempoul. La italieni, la fel ca în cultura lor, totul e în mişcare. Rubato e viaţa, e cheia muzicii şi sonorităţii italiene. Verdi scrie în partitură piano. Dar, cu siguranţă, nu vom interpreta piano, pentru că nici o orchestră italiană nu va interpreta niciodată aşa. Ştim cum cânta Toscannini… astfel de nuanţe am încercat să obţinem cu orchestra.
La început am crezut că am de a face doar cu o orchestra obişnuită de operă, care e de regulă obosită, încărcată cu multe spectacole. Dar, la prima repetiţie am descoperit că pe măsură ce le cer mai mult, răspund mai bine, îmi dau din ce în ce mai mult. În partea a doua a repetiţiei eram atât de fericit de schimbarea orchestrei; chiar şi mulţi dintre solişti au observat că sunetul orchestrei s-a schimbat semnificativ. Era mult mai mult decât mă aşteptam să obţin. Iar acum, după a doua repetiţie, mi-au arătat că putem obţine un sunet minunat. De aceea sunt fericit. (dirijorul Jin Wang)
Spectacolul este susţinut de o distribuție valoroasă, formată din soliștii Marius Vlad Budoiu, Florin Estefan, Carmen Gurban, Andrada Ioana Roșu și Oana Trîmbițaș (debut la ONRCluj).
Oana Cristea Grigorescu