Autorităţi semitransparente, cetăţeni slab implicaţi
Activitatea autorităţilor, atât locale cât şi centrale, nu este suficient de transparentă, iar interacţiunea cu cetăţenii implicaţi în viaţa civică trebuie serios îmbunătăţită. Acestea este concluzia unui studiu realizat în perioada februarie-octombrie 2015 de către un grup de ONG-uri reunite în campania intitulată „M-am decis să mă implic”, cu finanţare europeană.
Articol editat de , 11 decembrie 2015, 06:00
Studiul a fost realizat cu ajutorul a 180 de cetăţeni, care au solicitat informaţii de la Primării şi ministere, pentru a evalua modul în care se aplică Legea 52/2003, privind transparenţa deciziilor în administraţia publică, precum şi implicarea societăţii civile în procesul decizional.
Câteva date statistice.
Numărul mediu lunar de proiecte adoptate de ministere a variat de la 10,7, în cazul Ministerului de Finanţe, la niciunul, în cazul Ministerului Culturii.
Primăriile din zona de dezvoltare Centru au adoptat, în medie, 16,7 proiecte lunar, în timp ce primăriile din Nord-Est doar 6,2. Cele din zona noastră, de Nord-Vest, au avut o medie de 10,6 hotărâri pe lună.
Deşi se face mult caz de discutarea publică a proiectelor înainte de adoptare, 78% dintre ele n-au interesat pe nimeni din zona societăţii civile. Totuşi, proiectele Ministerului de Finanţe au primit 846 de opinii, iar cele ale Ministerului Justiţiei 262.
Hotărârile emise de Primării au fost ceva mai interesante pentru cetăţeni, aşa că pentru cele 1896 de acte normative s-au primit 1472 de opinii scrise din partea publicului. Pentru regiunea Nord-Vest, 43 de opinii la 304 hotărâri.
Oricum, majoritatea covârşitoare a proiectelor de hotărâre a fost adoptată fără a se ţine seama de opiniile cetăţenilor.
În judeţul Cluj au fost trimise 36 de solicitări scrise. Dintre acestea, 21 au fost soluţionate în termen de 10 zile, una în termen de 30 de zile iar 11 n-au primit nici un răspuns. 3 solicitări au primit răspunsuri neconforme cu ceea ce se ceruse.
De remarcat că, în jud. Cluj, s-a adoptat între februarie şi octombrie 2015 un număr de 376 de acte normative. Dintre acestea, 198 au fost supuse dezbaterii publice, dar unul singur a fost modificat ca urmare a solicitărilor cetăţeneşti.
Dan Horea
Ascultă Radio Cluj online AICI: