Cumpărăm de la piaţă sau tăiem porcul acasă?
Tradiţia Ignatului este din ce în ce mai puţin prezentă la Sibiu. Forfota de dinaintea Crăciunului nu se mai creează în curţile oamenilor, ci în piaţă, acolo unde se formează cozi la magazinele care vând produse din carne.
Articol editat de , 11 decembrie 2015, 16:17 / actualizat: 13 iulie 2017, 11:08
De Crăciun, tot românul pune pe masă cele mai alese bucate, iar când vine vorba de cârnaţi, răcitură sau tobă, oamenii le prepară acasă, dar din carne cumpărată din magazin. Tăierea porcului este înlocuită cu mersul la piaţă, statul la coadă şi cumpărarea chibzuită şi bine calculată a cărnii tocate, şoricului sau mirodeniilor pentru cârnaţi.
Oamenii spun că nu cumpără un porc întreg şi de tăiat porcul nici nu se pune problema. Aceştia preferă să îşi cumpere cele necesare de la magazin şi să prepare totul după reţete proprii. Cârnaţii nu lipsesc, preferaţii fiind cei bine afumaţi şi cu mult usturoi.
Eu nu mai tai porcul. Vin direct în magazin şi îmi cumpăr doar ce îmi place. Vârsta înaintată şi piedicile de ordin financiar fac să îmi fie foarte greu să mai tai porcul acasă. Cumpăr carne tocată de la magazin şi pregătesc acasă, măcar să păstrăm puţin tradiţia. Mie, de exemplu, îmi place cârnatul uscat. Îl afum, îi pun usturoi cât îmi place şi abia după o lună îl consum.
Prefer să cumpăr atunci când am nevoie şi să fie carnea proaspătă. Mai mult decât atât, dacă tai un porc întreg, nu am ce să fac cu oasele. Am renunţat la tradiţia de ignat când au decedat părinţii mei. Ei se ocupau de asta.
Când avem bani, cumpărăm şi tăiem. Când nu, cumpărăm în cantităţi mai mici.
Ignatul are loc în fiecare an pe 20 decembrie, cu patru zile înainte de Crăciun. Obiceiul sacrificării porcului de Ignat se mai practică doar prin sate, acolo unde gospodarii cresc porci în propriile curţi.
Alina Andrei
Puteţi să ascultaţi Radio Antena Sibiului online AICI.