Păzeşte-ţi, ciobane, oile!
Ciobanilor nu le mai este permis să aibă mai mult de 3 câini de paza, şi asta doar dacă duc oile la păscut la munte. În ceea ce priveşte stâna de la şes, au voie doar cu un câine, iar la deal sunt permişi maxim doi.
Articol editat de , 11 decembrie 2015, 15:07
Legea vânătorii şi protecţiei fondului cinegetic, completată zilele trecute cu câteva reguli pentru ciobani, creează tensiuni. După ce vânătorii s-au plâns în repetate rânduri că animalele folosite pentru paza turmelor omoară iepuri şi căprioare, noile amendamente impun ciobanilor să aibă maxim trei câini la turmă, indiferent de numărul efectivelor de animale.
Problema cea mai mare este că pe terenurile noastre, pentru care plătim taxe şi impozite, ni se interzice să mai ieşim cu oile la păscut din 6 decembrie până în 24 aprilie. Explicaţia vânătorilor este că deranjăm vânatul. Câinii noştri nu sunt în stare să alerge şi să gonească vânatul cum fac ei. Noi muncim şi producem hrană pentru populaţie, dar dacă nu ni se mai permite să ieşim cu animalele la păscut şi să avem câţi câini de pază este nevoie pentru efectivul de animale, acest lucru nu va mai fi posibil. Din punctul meu de vedere, legea trebuie suspendată şi rediscutată pentru că nu a fost discutată şi cu noi. (Marcel Andrei, Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Bovine)
Ciobanii sunt şi ei nemulţumiţi şi spun că regulile impuse de legea modificată sunt imposibil de respectat şi că vor pune astfel animalele în pericol.
Nu face faţă pentru pază un câine la o turmă. Orice adăpost al unei turme are 4 colţuri cel puţin, aşa că este nevoie măcar de un câine la fiecare colţ.
Nu ştim ce să facem cu câinii dacă nu mai avem voie să îi ţinem la pază. Nu putem nici să îi omorâm.
Îmi este teamă pentru că fiecare crescător are cel puţin 5 câini la noi în comună. Dacă le vor da drumul câinilor prin comună, va fi grav.
Nerespectarea legii este sancţionată cu amenzi care pot ajunge până la 1500 de lei.
Câinii sălbăticiţi sau hoinari, găsiţi pe suprafeţele productive ale terenurilor cinegetice vor fi capturaţi sau împuşcaţi, fără restricţii şi fără obligarea la despăgubiri. Aceste activităţi de combatere a dăunătorilor sunt organizate în permanenţă. Permiterea însoţirii turmelor şi cirezilor de vite de către un număr mai mare de câini de pază decât cel acceptat prin lege este considerată contravenţie şi este sancţionată cu amendă de la 500 la 1500 de lei. (Marin Văleanu, responsabil pe vânătoare în cadrul Direcţiei Silvice Sibiu)
Ciobanii vor organiza un miting săptămâna viitoare, pentru a găsi soluţii şi pentru a cere modificarea legii în aşa fel încât animalele să nu fie puse în pericol atunci când sunt scoase la păscut.
Cristina Bălău
Puteţi să ascultaţi Radio Antena Sibiului online AICI.