Produs 100 % UBB Cluj, premiu în America
Articol editat de , 11 decembrie 2015, 14:34
Un clujean s-a aflat în acest an printre câştigătorii aşa-numitelor premii ‘Oscar ale inventicii’. Premiile R&D100 se acordă pentru tehnologii care au fost puse pe piaţă în anul anterior, devenind produse de utilitate pentru oameni. Între invenţiile astfel recunoscute de-a lungul timpului se număra ATM-ul, faxul sau becul cu halogen.
Flaviu Turcu e lector universitar la Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai. El a primit premiul R&D100 alături de o echipă de la Pacific Northwest National Laboratory, unul dintre cele 17 laboratoare naţionale din cadrul Departamentului Energiei din SUA.
„Viziunea americană spune că cercetarea trebuie să se finalizeze cu bunuri şi servicii care îmbunătăţesc viaţa oamenilor”, explică cercetătorul clujean, care a lucrat în acest proiect american timp de aproape trei ani.
Echipa lui Flaviu Turcu a pus la punct un dispozitiv care poate reproduce condiţiile presiune-temperatură din subteran, de la sute sau mii de metri sub scoarţa terestră, din locurile de unde se doreşte să fie stocat dioxidul de carbon, pentru a opri impactul său negativ asupra atomosferei.
Proiectul a fost parte a unui proiect mai amplu, de 30 de milioane de dolari, consumând în primii doi ani şi jumătate peste 1.5 milioane de dolari. Din echipa de oameni de ştiinţă care a obţinut brevetul produsului – şi premiul – au mai făcut parte alţi patru cercetători americani.
Două lucruri i-au rămas în minte fizicianului clujean, de la primele contacte cu colegii din America. „Un coleg, inginer electronist, mi-a spus: Flaviu, trebuie să reţii că banii nu sunt o problemă pentru noi. Îi avem. Dar ceea ce promitem că facem trebuie să facem. Fiindcă, dacă nu, nu va mai fi a doua oară când să promitem.”
Flaviu Turcu a ajuns în SUA în 2010, într-o perioadă când cercetarea românească se afla în impas, subfinanţată.
„A fost o şansă care probabil ţi se oferă o dată în viaţă. Visam dintotdeauna să am posibilitatea nu doar de a utiliza aparatură, care este comercial disponibilă, şi pe care o pot utiliza 200 de milioane de oameni în China, 3 milioane în Europa. Nu era un proiect de rutină, era într-adevăr un proiect de R&D [Research and Development], mai mult D – Development. Deci, cercetare şi, pe baza unei anumite cercetări, o dezvoltare a unui produs.” (Flaviu Turcu)
Astăzi, în România, proiectul de buget prevede o creştere de fonduri pentru cercetare de la 0.31% din PIB la 0.36%. O cifră care îl lasă fără cuvinte pe cercetătorul clujean. Dar e nevoie nu doar de bani, ci şi de strategie.
”Nu ştiu dacă se poate comenta aşa ceva. Noi trebuie să ne hotărâm: vrem sau nu cercetare. Au mai fost voci în trecut care au spus ca nu mai avem nevoie de cercetare. Evident că e ridicol să spui aşa ceva Nu se poate sa te dezvolţi altfel. Nu poţi fi un consumator. Dacă ai fi o ţară arabă, care produci petrol şi ai bani doar din aşa ceva, ai putea să fii doar consumator. Dar când eşti într-o altă situaţie, nu în acea situaţie, trebuie să îţi dezvolţi propriile produse. Cercetarea trebuie să fie finanţată la un nivel corespunzător, dacă vrem să avem rezultate.” (Flaviu Turcu)
Întors în ţară, declarându-se „un produs 100% al Universităţii Babeş-Bolyai”, Flaviu Turcu priveşte cu detaşare experienţa sa americană. În privinţa atenţiei pe care presa i-a acordat-o după obţinerea premiului R&D100, spune râzând: „Dacă nu era cuvântul Oscar, nu era nimic”.
Text/foto: Ioana Bindea