Petarde, doar în noaptea de Revelion și în prima zi din an
Veți cumpăra anul acesta artificii, petarde, de Revelion?
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 13 decembrie 2015, 06:00 / actualizat: 16 decembrie 2015, 9:54
Niciodată n-am cumpărat și nici nu voi cumpăra. În primul rând e periculos și în al doilea rând nu găsesc un motiv serios pentru așa ceva. Principalul este bradul și, mai ales, ce-i sub brad!
N-am folosit petarde de nici nu mai știu câți ani… Îmi place să mă uit, să urmăresc jocurile de artificii, dar n-o să cumpăr.
Nu, nu, nu! Nu suntem amatori de așa ceva, nu ne place gălăgia.
Nu, n-am să cumpăr. Cred că o singură dată am încercat, dar nu mi-a plăcut. Sunt periculoase.
Fiul meu se ocupă cu chestiile ăstea și atunci rămâne la latitudinea lui. Probabil că va cumpăra. Dar eu, nu. Oricum, vom găsi un loc potrivit pentru petarde, undeva în curte…
În ciuda a ceea ce spun clujenii cărora le-am adresat această întrebare, nu ne îndoim că în noaptea dintre ani se vor aprinde artificii și – în locuri sigure, sperăm – vor exploda petarde. Atenție, însă, de unde le procurați și, mai ales, ce cumpărați.
Aceste articole pirotehnice nu pot fi cumpărate decât din locuri special amenajate pentru așa ceva. Firmele trebuie să dețină autorizații speciale. Comercializarea articolelor pirotehnice din categoria 1 și P1 către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 16 ani, precum și comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracțiuni, iar pedeapsa prevăzută în lege este închisoarea de la 3 luni la un an. Petardele și artificiile se pot folosi în stradă în noaptea de Revelion și în data de 1 ianuarie. Aceste articole nu trebuie folosite de către copii fără supravegherea adulților. De fapt, eu aș spune că nu trebuie folosite de către copii sub nici o formă. (Traian Morar, agent șef principal la Biroul de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IPJ Cluj)
Conform legislației, în vigoare încă din 2007, restaurantele care organizează petreceri în noaptea de Revelion și care doresc să anime atmosfera cu jocuri de artificii au nevoie de aprobarea Inspectoratelor Județene pentru Situații de Urgență. Acestea, pe baza unor documentații pregătite de solicitanți, vor hotărî în termen de 10 zile dacă în spațiile respective pot fi aprinse artificii.
Acordul pentru organizarea jocurilor de artificii cu articole pirotehnice se emite la solicitarea persoanelor autorizate să execute aceste jocuri de artificii, iar respectivul acord se solicită în scris la Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență. ISU va analiza documentația depusă de persoanele solicitante și, în termen de 10 zile, va da un răspuns. Cu siguranță personalul nostru va efectua și controale în această perioadă. (Sublocotenent Rendeș Vicențiu, de la Biroul de Presă al ISU Cluj)
Cele mai multe artificii și petarde se vor vedea și auzi, ca și în alți ani, pe stradă, în curțile caselor, pe cerul liber sau de la balcoanele apartamentelor. Să sperăm că, mai ales petardele, nu vor tulbura liniștea decât în noaptea dintre ani și în prima zi a Noului An, așa cum permite legea.
Revenim în stradă. Anul acesta, pentru noaptea de Revelion, veți cumpăra artificii și petarde?
Nu cred că-mi iau petarde. Pur și simplu nu m-a pasionat niciodată chestia asta.
De dragul copilăriei, da, o să cumpăr două-trei petarde!
Dan Moșoiu