Avem cabinet, n-avem medici
Sistemul sanitar din învăţământul sibian se află într-o situaţie precară. La nivelul Municipiului Sibiu, doar 8 unităţi de învătământ dispun de medici şcolari angajaţi, în timp ce Agnita nu dispune de niciun medic.
Articol editat de , 15 decembrie 2015, 16:42
Sistemul sanitar din învăţământul preuniversitar are, în acest moment, un deficit foarte mare de medici şcolari angajaţi. Dacă la nivelul municipiului Sibiu situaţia este una agravantă, la nivel de judeţ lucrurile sunt cu mult mai grave. Dintr-un total de 36 de cabinete medicale disponibile pe toată raza Judeţului Sibiu, doar 12 dintre acestea dispun şi de un medic avizat şi angajat în acest scop.
La nivelul Judeţului Sibiu sunt angajaţi în prezent 12 medici şcolari, dintre care 8 Sibiu, 2 în Mediaş şi câte unul în Cisnădie şi Avrig, în timp ce Agnita nu are nici un medic şcolar angajat. În ceea ce priveşte numărul cabinetelor medicale din şcoli şi licee, acestea sunt în număr de 36, 25 în Sibiu, 6 în Mediaş, 3 în Cisnădie şi câte unul în Agnita şi Avrig. Tot la nivelul Judeţului Sibiu există 11 cabinete medicale în grădiniţe, dintre care 8 în Sibiu şi 3 în Mediaş. În Cisnădie, Avrig şi Agnita nu sunt disponibile astfel de cabinete. Grădiniţele din Judeţul Sibiu nu dispun de cabinete stomatologice. În şcoli şi licee există la momentul actual 13 cabinete stomatologice, cu 14 medici angajaţi. (Krisztina Gaal, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu)
Părinţii spun că sunt îngrijoraţi în ceea ce priveşte dotarea şcolilor în cazul unei urgenţe medicale.
Nu am încredere în sistemul sanitar din învăţământul preuniversitar. În cazul în care una din fetiţele mele se va simţi rău, voi fi nevoită să o iau acasă şi apoi să o duc la urgenţe.
Consider că micuţul meu nu este în siguranţă din punct de vedere medical la şcoală. Nu am încredere în medicii din şcoli şi aş fi nevoită cel mai probabil să merg cu copilul la medicul de familie dacă s-ar simţi rău.
În mediul rural nu există cabinete medicale şi de medicină dentară şcolare. Asistenţa medicală este asigurată de medicii de familie din localităţile respective sau din localităţile apropiate.
Cristina Bălău
Puteţi să ascultaţi Radio Antena Sibiului online AICI.