Harta şi teritoriul liniei – Hermina Csata la MAC
Compoziţiile somptuoase ale Herminei Csata se împlinesc în sălile festive ale Muzeului de Artă Cluj, unde pot fi văzute până în 10 ianuarie în expoziţia personală Topografii afective. Lucrări de broderie realizate în tehnică mixtă, folosesc materiale din cele mai diverse: de la inserturi de piele brodată, la fir de mătase şi aur. Cromatica bogată, cu rafinate acorduri de culoare, depăşeşte însă atributul decorativ iar compoziţiile explorează teritoriul abstract liniei.
Articol editat de , 15 decembrie 2015, 12:31 / actualizat: 21 ianuarie 2016, 14:23
Expoziţia se numeşte Topografii afective pentru că ajunge în zona sufletului, iar lucrările sunt în fapt nişte hărţi ale sufletului. La prima vedere sunt figurative dar pe măsură ce te apropii sau îndepărtezi de ele, poţi să le vezi abstracte, atât în ansamblu, cât şi în detaliu. O lucrare se desface în mai multe lucrări, conţine lucrări mai mici care se leagă una de alta, povestesc ceva… În sensul acesta la un moment dat, ele constituie chiar hărţi. Am lucrări care pornesc ca un joc, apoi se metamorfozează în portrete, personaje, constelaţii de elemente de vegetaţie, şi de asta le spun topografii. (artista Hermina Csata)
Selecţia expusă acoperă ultimii 6 ani de creaţie, conţine lucrări textile de dimensiuni mari, dar şi schiţe grafice pregătitoare care, însă, prin elaborarea lor în concept şi culoare dovedesc excelenţa artistei Hermina Csata în grafică. E pentru prima data când artista expune grafică, o opţiune care completează fericit şi subliniază prin complementaritate eleganţa compoziţiilor textile.
Mă gândeam că sunt un desenator deghizat în orice: în pictor, grafician şi nu în în ultimul rând, artist textilist, decorator. Desenator, spun eu, în primul rând, pentru că lucrările mele sunt compoziţii în care se încâlcesc, descâlcesc, se ordonează linii şi puncte, formează un microunivers al meu. Linia, fie că este brodată, pictată sau trasată cu diverse instrumente (creion, cărbune), este entitatea vie care populează spaţiile mele. (artista Hermina Csata)
Organisme vii sau strucutri geologice camuflate în elegante volute, dezvăluie nuclee figurative şi dirijează ochiul spre structura intimă a materiei în compoziţiile Herminei Csata. Parcurgem o dublă mişcare: una de coagulare a celulei în structurile figurative recognoscibile şi, a doua, dinspre dinamica palpabilă a liniei spre tectonica stărilor sufleteşti.
(sursa foto: http://www.macluj.ro/hermina-csata-2015.html)
Oana Cristea Grigorescu
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI.