Mii de oieri protestează la Bucureşti
UPDATE ora 18.30:
Crescătorii de animale au renunţat la protestul început la ora 13:00, în faţa Parlamentului, după ce Guvernul a promis că va cauta o soluţie tehnică şi legală pentru modificarea actului normativ care reglementează perioada şi zona de păşunat şi numărul de câini aferent turmelor.
Legea vânătorii trebuie modificată, spun crescătorii de animale, care au ieşit cu miile, marţi, 15 decembrie, în stradă, cerând abrogarea articolelor care nu le mai dau voie să scoată animalele la păscut în timpul iernii şi le limitează numărul de câini pe care-i pot folosi la stâne.
Să fie suspendate acele două-trei articole, care ne îngrădesc, o dată, dreptul la proprietate, pe de altă parte, ne îngrădesc numărul de câini în zonele care sunt, şi anume, munte, deal, câmpie, iar faptul că încearcă să ne aresteze la domiciliu, începând din 4 decembrie până în 24 aprilie, mie mi se pare că este o aberaţie şi un abuz din partea parlamentarilor care s-au ocupat de această lege.
Furioşi, protestatarii au rupt cordoanele de jandarmi şi au pătruns în clădirea Parlamentului. În cele din urmă au reuşit să stea de vorbă cu preşedintele Senatului şi cu membrii Comisiei de agricultură din Camera Deputaţilor, care le-au promis că modificările cerute vor fi adoptate printr-o ordonanţă de urgenţă, pe care o va adopta Guvernul. Această soluţie nu este, însă, legală, spune purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu:
O modificare simplă printr-o ordonanţă de urgenţă nu poate avea loc, deoarece este vorba de o lege pe care a iniţiat-o Parlamentul şi, în consecinţă, Guvernul nu poate face modificări de urgenţă pe aceste legi, care au intrat în vigoare pe această cale. Vor avea loc la nivelul Ministerelor Agriculturii şi Mediului întâlniri între delegaţiile protestatarilor, ciobanilor, şi secretarii de stat din ministerele respective, pentru a analiza care pot fi soluţiile. Dar trebuie găsită acea soluţie tehnică şi legală care să poată mulţumi pe toată lumea.
După această promisiune, crescătorii de animale au renunţat la protest şi au părăsit Parcul Izvor, unde şi-au susţinut revendicările mai bine de cinci ore.
Articol editat de , 15 decembrie 2015, 12:44 / actualizat: 15 decembrie 2015, 19:12
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
UPDATE: O delegaţie a fermierilor care protestează în Capitală a purtat negocieri cu preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.
Reprezentanţii sindicatelor din agricultură sunt aşteptaţi la discuţii şi de către membrii Comisiei de specialitate din Camera Deputaţilor.
……………………………………………………………………………………………………..
Mii de oieri protestează în capitală. Ei sunt nemulţumiţi de modificarea legilor care reglementează păşunatul.
Reprezentanţii ciobanilor îşi vor prezenta cerinţele în comisia de agricultură a Camerei Deputaţilor.
Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Bovine, Marcel Andrei:
Cerem abrogarea legii 407, modificată cu 149, apoi avem revendicări referitoare la medicii concesionari, unde vrem să dispară monopolul deținut de aceștia; suntem de părere că într-o comună este bine ca medicii să-și deschidă cabinete, iar crescătorul să aibă posibilitatatea să-și aleagă singur, ca și la medicina umană, medicul cu care lucrează. Pe urmă, mai avem modificarea legii 145, legea pajiștilor, avem foarte multe. Până acum am fost ignorați și de acum încolo nu mai vrem să stăm cu mâinile în sân, să se emită legi care ne afectează fără ca noi să fim consultați. (Marcel Andrei, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Bovine)
Peste o sută de fermieri îmbrăcaţi în costume tradiţionale s-au strâns, încă de la ora 9, în Parcul Izvor, lângă clădirea Parlamentului.
Antena Sibiului
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: