Trecute glorii ale Clujului. Astăzi, Continentalul
Atracţia turistică nr.1 a Clujului este actuala Piaţă a Unirii. Cu precădere Biserica Sfântul Mihail, ansamblul statuar Matia Corvin, casele în oglindă de la începutul străzii Iuliu Maniu şi, până acum vreo 10 ani, clădirea fostului hotel-restaurant New York – sau Continental, cum l-au apucat clujenii de vârstele a doua şi a treia.
Din nefericire, campania de retrocedări de imobile face în continuare victime, nu doar prin avarierea multor clădiri din centrul istoric dar şi printre oameni. Ultima astfel de păţanie a avut loc săptămâna trecută, când o bucată de tencuială a căzut de pe faţada Continentalului direct în capul unei tinere trecătoare.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 16 decembrie 2015, 06:00 / actualizat: 16 decembrie 2015, 9:24
Cum s-a ajuns, totuşi, în situaţia ca din cele 558 de imobile care formează centrul istoric al Clujului, 40 să fie grav deteriorate, şi doar 19 să fie reparate sau în curs de reparare?
Simplu. Clădirile au fost retrocedate de-a valma, adesea pe baza unor documente insuficient verificate, iar noii proprietari n-au investit nimic. Primăria, la rândul ei, n-a luat nici o măsură până când n-au început să cadă bucăţi de tencuială sau chiar de zidărie, moment în care au intervenit legiuitorii, prin reglementări care fac extrem de dificilă sancţionarea proprietarilor indolenţi.
În privinţa clădirii fostului hotel Continental, e de spus că are 121 de ani.
Este o clădire în stil eclectic, construită sub îndrumarea arhitectului Lajos Pakey. Are o suprafaţă de 7200 mp, repartizaţi pe 5 nivele.
Cafeneaua de la parter a fost, decenii întregi, locul preferat de întâlnire al elitei clujene.
După 1989, imobilul a ajuns în proprietatea companiei bucureştene Continental Hotels, care, în 2005, l-a vândut afaceristului Dorel Tămaş, din Alba Iulia. In 2008, Tămaş a obţinut o autorizaţie de construcţie pentru repararea şi schimbarea destinaţiei clădirii, dar n-a făcut nimic. În septembrie 2013, el a vândut Continentalul unui afacerist clujean, Ioan Bene. Nici Bene n-a investit nimic în repararea clădirii, care din 2006 este închisă.
Ce face Primăria? Din câte spune purtătoarea de cuvânt, Oana Buzatu, amenzile se aplică extrem de greu. Legislaţia pare concepută special ca să nu poată fi aplicată. Drept urmare, tot la banul public se apelează:
În luna septembrie, Consiliul Local a adoptat o Hotărâre prin care aprobă proiectarea şi executarea lucrărilor de intervenţie pentru reabilitarea structural-arhitecturală a 10 imobile din Centrul istoric, printre acestea numărându-se şi clădirea Continentalului. Ulterior se va încerca recuperarea sumelor cheltuite prin acţiuni în instanţă.
Mai este o problemă. Odată reparat, imobilul fost New York, fost Continental trebuie folosit cumva. Dorel Tămaş voia să facă din clădirea lumii culturale clujene un mall.
Ioan Bene afirmă că Primăria îl sabotează, fiindcă nu i-a eliberat autorizare de construire nici în 2013, nici în 2015, şi de-abia în 7 decembrie a obţinut un certificat de urbanism.
Proprietarul doreşte să execute, citez, reabilitare și revitalizare imobil, schimbare funcțiuni, restructurare spații existente, mansardare pod, restaurare fațadă, consolidări, amplasare firme, organizare de șantier – galeriile NEW YORK.
Ce crede un arhitect că s-ar potrivi acolo? Daniela Maier, vicepreşedintele OU, filiala Transilvania:
Cred că e foarte important să fie readuse în atmosfera clujeană cafeneaua şi restaurantul, chiar dacă nu la amploarea din trecut, fiindcă acestea erau nişte repere ale oraşului. Acolo se poate deschide şi un hotel, sau consulate, reprezentanţe, spaţii culturale. Spaţiul poate deveni parte a zonei culturale şi diplomatice a Clujului.
Până una-alta, ba din cauza legilor, ba din cauza reavoinţei, ba a indolenţei, unul dintre simbolurile Clujului dă să se prăbuşească. În loc de poezie, contabilitate, în loc de cultură, afaceri, în loc de boemă, bani aruncaţi. O realitate care trebuie rapid schimbată.
Dan Horea
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: