…Şi ei vor sănătate şi locuinţe
În faţa Primăriei Cluj Napoca s-au strâns aseară zeci de adulţi, vărstnici şi copii veniţi din Pata Rât, colonia Dallas şi de pe strada Cantonului, pentru a-şi revendica dreptul la locuinţe sociale şi pentru recunoaşterea lor ca cetăţeni egali ai oraşului.
Articol editat de Carmen Sas, 18 decembrie 2015, 16:25
În 17 decembrie s-au împlinit 5 ani de când am fost evacuaţi forţat din casele noastre. Ne-a fost sistat gazul, curentul electric, apa şi ne-au spus cu nonşalanţă să ne adunăm lucrurile şi să plecăm. Nu ştiam unde vom fi duşi. Ne-au urcat lucrurile în maşinile de gunoi. Cu ce vouă vi se adună gunoaiele, nouă ni s-au transportat lucrurile personale, exact lângă rampa de gunoi. Din 76 de familii, 36 au rămas pe dinafară şi am convieţuit împreună pe perioada de vară, dar nu se mai poate aşa. Locuim toţi sub acelaşi acoperiş în aceleaşi condiţii mizere. Vreau să se ştie că toţi muncim şi toţi contribuim la acest oraş. Chiar dacă trăim aşa luptăm să ne trimitem copiii la şcoală. Vrem să se facă dreptate. Domnul Boc oriunde merge la şedinţe spune că noi am plecat de bunăvoie, dar nu este adevărat. Un parc de agrement este mai ca viaţa 350 de oameni? (participant protest)
Acţiunea protestatarilor a durat aproximativ două ore, timp în care au marşat pe străzile Clujului şi s-au oprit în faţa mai multor instituţii publice.
Împreună stăm fără curet şi fără apă. Dormim împreună cu şobolanii iar copiii mănâncă din aceeaşi farfurie cu şoarecii şi şobolanii, mărturiseşte un alt protestatar.
Zgribuliţi de frig şi cu pancardele în mână, copiii au avut şi ei ceva de spus:
Nu stăm bine acolo, deloc. Acum vin sărbătorile şi vreau şi eu să am sărbători frumoase. O să vină Moşu şi tot ce îmi doresc este să îmi aducă sănătate şi locuinţe la toţi.
Acţiunea comemorativă intitulată „Suntem egali, nu ilegali!” a luat sfârşit pe strada Samuel Brassai nr 5, unde s-au oprit să bea un ceai cald, după care au dezvelit o placă comemorativă pe care scria: În memoria celor 300 de persoane, majoritatea cetăţeni de etnie romă, victime din data de 17 decembrie 2010, ale evacuării forţate de către autorităţile locale de pe strada Coastei la Pata Rât, lângă groapa de gunoi a Clujului.
Corina Gliguţa
Radio Cluj se poate asculta şi AICI.