Ascultă Radio România Cluj Live

Algele marine şi sănătatea

Algele, cunoscute deja pentru influenţa lor benefică asupra sănătăţii, au calitatea, ca şi alimentele cu care sunt asociate, să fie benefice pentru sănătate, au constatat cercetători danezi, într-un studiu publicat în revista ştiinţifică americană Phycologia.

Salata de alge marine
Foto: Salata de alge marine

Articol editat de , 20 decembrie 2015, 06:00 / actualizat: 20 decembrie 2015, 13:41

Asocierea algelor marine cu alimentele procesate face hrana mai bună pentru sănătate. În cele mai multe cazuri, se obţin alimente mai gustoase şi acest lucru poate reduce şi riscul de boli cardiovasculare, a declarat dr Ole Mouritsen, co-autor al studiului.

Cercetătorii merg chiar mai departe cu imaginaţia, adăugând alge marine la produsele alimentare prelucrate în industria agroalimentară. Ei recomandă încorporarea a 5 grame de alge marine uscate în aluatul de pizza, în pâine sau direct în făina utilizată pentru pregătirea acestor semipreparate.

Pentru a demonstra beneficiile acestor superalimente, oamenii de ştiinţă danezi au studiat 35 de soiuri diferite de alge introduse în aluatul de pâine oferită unui grup de oameni supraponderali. Ei au constatat că aportul de fibre era mai important şi că participanţii consumau astfel cu 16,4% mai puţină energie într-o perioadă de 24 de ore.

Pe lângă faptul că algele au puţine calorii şi sunt bogate în iod, antioxidanţi, fibre, acizi graşi polinesaturaţi şi Omega 3, studiul arată că au un conţinut de săruri de potasiu, care nu creşte tensiunea arterială.

În ceea ce priveşte gustul, ele conţin umami, faimosul al cincilea gust, care se găseşte mai ales în sushi. Acest gust este recunoscut pentru faptul că dă saţietate şi ajută la reglarea aportului alimentar. Aceasta permite să se evite adăugarea de zahăr, sare, sau grăsimi la produsele alimentare.

 

RADOR

 

Ascultă Radio Cluj online AICI:

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate