Cu MENTAL COACHING, spre podium
Articol editat de , 21 decembrie 2015, 16:39 / actualizat: 24 decembrie 2015, 11:45
Antrenorul echipei naţionale de handbal a României, care a obţinut bronzul la Campionatul Mondial din Danemarca, a fost numit de către suporterii echipei un “filosof”. Suedezul Tomas Ryde s-a declarat, el însuşi, nu un filosof, ci un “mental coach”.
De la evoluţia timorată din primele meciuri, handbalistele române, impulsionate de el, au ajuns, după câteva meciuri electrizante, pe podiumul competiţiei.
Ce este “mental coaching”-ul şi ce poate face un “mental coach”?
Din perspectivă ştiinţifică, coaching-ul reprezintă, de fapt, o consiliere psihologică. Nu vorbim despre persoane care au diverse probleme emoţionale sau comportamentale, ci pur şi simplu despre persoane care doresc să îşi îmbunătăţească performanţele sau viaţa de zi cu zi, explică psihologul Raluca Anton.
Termenul american coach e mai flexibil: un coach nu are nevoie neapărat de studii de psihologie pentru a face acest ‘antrenament mental’, explică psihologul.
Coaching-ul mental e un fel de consiliere emoţională şi comportamentală, din partea unei persoane care şi-a dezvoltat abilităţi în acest sens: fie un psiholog, fie alte persoane care au făcut cursuri, training-uri etc. şi care lucrează în diverse domenii în care le este benefic să aibă astfel de achiziţii, în sport, de exemplu, sau în domeniul afacerilor. Corporaţiile sau marile companii apelează la coaching, sau chiar au, în interiorul lor, astfel de consilieri, care îi ajută pe angajaţi să ajungă la performanţe.
Cum se poate face, practic, această mobilizare a resurselor?
„Din punctul de vedere al sportului, sportivii care fac performanţă sunt conştienţi că o bună parte din rezultatele lor apare în urma training-ului mental”, explică psihologul Raluca Anton, care a lucrat şi cu sportivi de performanţă. „Ei îmi spuneau că ajung în competiţii cu o persoană cu care sunt la acelaşi nivel, şi cu care sunt recunoscuţi ca fiind la acelaşi nivel, din punct de vedere fizic, şi că diferenţa o face antrenarea mentală: cât de mult te concentrezi, cât de atent eşti, cât de conştient eşti în legătură cu punctele tale slabe, cu vulnerabilităţile tale şi cât de bine ştii să le gestionezi, cât de bine reuşeşti să îţi pui în valoare punctele forte pe care le ai. Practic, un astfel de antrenor asta a ştiut să facă. A ştiut să le arate handbalistelor care sunt vulnerabilităţile lor, să le accepte, să le gestioneze şi să se folosească de atu-urile pe care le au.”
Ioana Bindea
Foto: FRH