Ion Luca Caragiale- simbioza dintre o mare inteligență și nestatornicia unui caracter dificil și imprevizibil
Ion Luca Caragiale este dramaturgul român născut pe 13 februarie 1852, în comuna Haimanale, judetul Prahova, Țara Românească.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 22 decembrie 2015, 09:29
Numele Caragiale este si acum, la un secol și jumatate distanță, sinonimul excelenței ca dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic și ziarist.
Spre deosebire de contemporani precum Eminescu, opera lui Caragiale a avut parte de recunoaștere încă din timpul vieții sale, însă drumul său nu a fost în niciun caz pavat cu flori … Caragiale a fost criticat și desconsiderat în aceeași măsură în care s-a bucurat de succes.
Până la urmă, deși a scris doar nouă piese de teatru, faptul că a reușit să reflecte cu acuratețe realitățile, limbajul și comportamentul românilor l-a facut cel mai apreciat dramaturg al acestei țări, o dovadă de netăgăduit fiind influența operei sale asupra altor dramaturgi de impact, precum Eugen Ionesco.
În mod sigur, Caragiale nu a fost un om usor de înțeles de către contemporani, cu atât mai puțin unul care să se facă plăcut.
Activitatea politică l-a pus, mai mereu, în centrul conflictelor de pe urma cărora s-a văzut nevoit să renunțe în timp la tot ce a însemnat cariera pentru el.
Ca director al Teatrului Național din București a rezistat un singur an, deși beneficia de sprijinul necondiționat al lui Titu Maiorescu.
Ca jurnalist a ales permanent drept armă, ironia, o alegere prea puțin înțeleasă, care a lăsat societății din epocă impresia unui ziarist alunecos ce-și urmărește mai degraba propriile interese decât îndreptarea relelor ce-l deranjează.
Prea târziu foștii colegi din Junimea au înțeles că, spre deosebire de Eminescu de exemplu, care vedea în gazetărie o misiune civică directă, Caragiale și-a asumat gazetăria ca pe o pedagogie cumulativă care, prin prezentarea tăioasă a aspectului social bolnav, lupta în propriu-i fel pentru îndreptarea tuturor relelor.
Citeşte articolul integral AICI.
Radio România Regional vă prezintă proiectul “Eu aleg România – 100 de români pentru istoria lumii”. 100 de personalități din cultură sau știință, care au marcat dezvoltarea lumii prin realizările lor. 100 de români care, prin creativitate, muncă și curaj, au adus România între țările care au îmbogățit cunoașterea universală.