Evită indigestia de Crăciun- 10 trucuri
În această perioadă trebuie să facem faţă foarte multor ispite, pe lângă faptul că pregătim mâncărurile, le degustăm, organizăm mese în familie şi cu oameni dragi în jur, trebuie să ştim ce mâncăm, cum mâncăm din aceste bucate pe care le pregătim şi …să nu uităm că punem la final pe masă şi tot felul de prăjituri, câte n-am mâncat poate într-un an întreg.
Articol editat de , 24 decembrie 2015, 06:00 / actualizat: 28 decembrie 2015, 15:38
Cum facem să ne ferim de indigestie sau de kilogramele în plus?
Am cerut sfaturi de la nutriţionistul-dietetician, Sorina Adam:
Cuvântul cheie în această perioadă este moderaţia şi varietatea, adică nu cred că trebuie să ne abţinem de la produsele tradiţionale.
Sărbătorile sunt un prilej de a ne întâlni cu cei dragi, fie că este vorba de familie sau de prieteni. Aceste întâlniri, de obicei, au loc în jurul mesei, aşa este tradiţia şi cred că trebuie să o respectăm în continuare.
Produsele tradiţionale, la noi, care se pun pe masa de Crăciun sunt puţin mai grase. În tradiţia noastră este carnea de porc care se consumă în cantităţi mai mari în acestă perioadă.
Repet, nu mâncarea este cea care pune probleme, ci cantităţile pe care le mâncăm. După o perioadă în care am ţinut post, tubul nostru digestiv va face faţă mai greu produselor mai bogate în grăsimi şi în zaharuri.
Cred că ar trebui să mâncăm câte puţin din fiecare. Cu siguranţă fiecare are un preparat preferat şi atunci să se axeze pe acela şi poate să le elimine sau doar să le guste pe restul.
Există câteva trucuri care ne ajută poate la o digestie mai bună:
Dacă am ţinut post este bine să preparăm mai dietetic produsele, sărmăluţele să le facem cu o carne mai slabă, să evităm să cumpărăm carnea gata tocată din magazine pentru că este destul de bogată în grăsimi.
Putem să evităm să mâncăm ca şi garnitură cartofii lângă carne, nu neapărat pentru că nu este o combinaţie bună , ci pentru că pe masa de sărbători avem destui carbohidraţi. Poate că o să mâncăm şi o prăjitură, o felie de cozonac, poate mâncăm şi o felie de pâine cu o salată la aperitiv şi atunci, ca să ajutăm digestia este bine ca alături de carne să avem fie legume, fie murături.
Atenţie la murături! Murăturile benefice, cele care ne aduc probiotice şi cele care ajută la o digestie mai bună, sunt murăturile în saramură. Evitaţi murăturile puse cu oţet şi cu zahăr care nu mai au aceste calităţi.
Dacă vrem să nu abuzăm de grăsimi, putem să preparăm o supă mai light sau dacă mâncăm ciorbă, putem să înlocuim smântâna care se pune în ciorbă cu un iaurt mai cremos. Nu recomand niciodată iaurtul cu 0,1 % grăsime pentru că nu se compară gustul şi consistenţa, dar un iaurt cremos sau o smântână mai slabă, 10-12% grăsime, este de preferat.
Un alt truc, să nu mâncăm toate preparatele la aceeaşi masă. Cu siguranţă dacă mâncăm aperitive în care avem caltaboş, tobă şi alte produse specifice, mai mâncăm la felul principal, friptură şi pe urmă şi două, trei sărmăluţe, nu ştiu dacă vom putea digera chiar atâtea grăsimi.
Putem de exemplu, să mâncăm la amiază friptura alături de o garnitură şi să lăsăm sarmalele la masa următoare.
Alcoolul alături de grăsimi, nu este combinaţia cea mai bună. Este perioada propice pentru pancreatite, colecistite. Dacă nu vrem să ajungem la camera de urgenţă, trebuie să fim moderaţi în ceea ce priveşte consumul de alcool. Nu este interzis să consumăm alcool, dar putem să ne rezumăm la un pahar de vin, la un pahar de tărie şi să nu bem tot, într-o singură zi.
Dacă bem vinul înainte de masă, se absoarbe mult mai bine; dacă vrem să ajute la digestie şi să nu se absoarbă atât de repede, putem să-l bem după ce mâncăm. Atenţie la pacienţii care au diabet şi cărora nu le este indicat deloc alcoolul, care pe stomacul gol scade foarte repede glicemia şi atunci s-ar putea să aibă probleme.
Dulciurile sunt mai abundente în această perioadă. Cheia este şi aici moderaţia. Putem mânca o felie de cozonac, o putem mânca la micul dejun cu o cană de lapte şi mai putem gusta două, trei prăjiturele după mesele principale. Cred că trebuie să ne alegem dulcele care ne place şi să mâncăm moderat.
Copii ştiu ce şi cât au nevoie, nu trebuie să-i forţăm să mănânce ceea ce nu le place.
Atenţie la copii la cantitatea de dulciuri şi să evităm cât mai mult băuturile carbogazoase fiindcă conţin o cantitate foarte mare de zahăr. Mai bine preferaţi o prăjitură de casă decât prăjituri industriale sau băuturi carbogazoase.
Alina Nechita
Ascultă Radio Cluj online AICI: