Craii colindători în zilele de Crăciun
La Gura Râului se păstreză şi acel teatru popular pe care-l regăsim şi în alte localităţi, dar sub forme diferite, şi anume „Craii”. La noi avem cei trei crai împreună cu Irod, deci sunt patru, şi ei îşi spun versurile lor (pentru că totul este în versuri), în cele trei zile de Crăciun.
Articol editat de , 25 decembrie 2015, 10:00
De obicei sunt arondaţi, ca să zic aşa, pe biserici. Noi avem două biserici: biserica mare – Sfinţii Mihail şi Gavril şi biserica mică- Sfânta Paraschiva; vorbim de hramurile celor două biserici. Preoţii s-au ocupat îndeaproape să-i instruiască pe aceşti copii care trebuie să înveţe versurile şi … aşa s-au şi păstrat.
Deci, în general, patru-cinci cete de crai colindă în perioda aceasta satul întreg. Ei merg pe la prieteni, pe la cunoscuţi, mai nou, pe la pensiuni – pentru că turismul în Mărginime merge bine, poate merge din ce în ce mai bine – vestind Naşterea Domnului.
Fiecare are rolul lui pe care îl joacă din suflet, au nişte costume deosebit de frumoase. Noi totdeauna ne mândrim cu costumul nostru popular pentru că, aşa cum a spus o femeie foarte frumos : costumul popular din Gura Râului are un „alb gurănesc”. Este un alb pur, pentru că femeile ştiu foarte bine să facă acel procedeu de „înălbăstrire”. Femeile, în general, sunt foarte atente cu iile lor, cu cătrinţele lor… cu tot ce înseamnă costum popular.
Cristian Florea
Ascultă Radio Cluj online AICI: