Prima zi de Crăciun la Mărginimea Sibiului
În prima zi de Crăciun, dimineaţa la ora 4, feciorii, fără să-şi pună zurgălăii sau bumburezele, cum le spunem noi, se duc la biserică la slujba de Crăciun, după care se întorc acasă şi se coase, adică, le coase acei târsâni sau acele podoabe care însoţesc împreună cu zurgălăii costumul junelui.
Articol editat de , 25 decembrie 2015, 06:00 / actualizat: 26 decembrie 2015, 9:24
Dacă e să ne referim puţin la costum, partea de jos sunt aceşti târsâni împodobiţi foarte frumos cu mărgele, cu ciucuri, cu bumbureze. Nădragii, care sunt specifici pentru iarnă, deoarece costumul de vară are izmene; după aceea cămaşa, dar sub cămaşă, pentru că junii nu se îmbracă cu laibere, nu sunt îmbrăcaţi gros pentru ca să poată să joace, dar sub cămaşă au o cămeşoaie care îi protejează de gerul periodei acesteia. Bine ar fi dacă acest ger, chiar cu riscul de fi mai greu pentru juni, ar reveni. Se pare că trecem printr-o perioadă foarte caldă şi asta ne lipseşte de o bucurie nespusă la Crăciun şi Anul Nou, şi anume bucuria acesta a iernii, a zăpezii.
Peste cămaşă, junele are un pieptar, în cap are o pălărie iar în pălărie este cusută o foarte frumoasă pană de june care în decursul timpului a evoluat şi ea, s-a îmbogăţit, are trei rânduri de păuni, are multe mărgele, s-a mărit. Mai înainte erau pene de curcan, păunul nu se găsea şi avea câteva ornamente. Acuma, pana de june este foarte frumosă.
În mână, fiecare june are o bâtă, care uneori era folosită şi în alte scopuri, probabil se trage din bâta de cioban specifică Mărginimii Sibiului. În prima zi de Crăciun merg la biserică, dimineaţa, necusuţi, pentru că la noi slujba începe la ora 4.
Cristian Florea
Ascultă Radio Cluj online AICI: