Ascultă Radio România Cluj Live

Sarmale, friptură, cozonaci…

De Sărbători, de pe mesele românilor nu pot lipsi sau n-ar trebui să lipsească mâncărurile tradiționale. De la jumări, cârnați, slănină, brânză, caș, până la piftii, friptură de porc, cozonaci, prăjituri și, evident, celebrele sarmale. Zilele trecute am trecut prin una din marile piețe agro-alimentare ale Clujului să aflăm ce-au cumpărat, ce pregătesc doamnele și domnii de Sărbători.

sarmale

Articol editat de DSRNetworkAdmin, 26 decembrie 2015, 06:00 / actualizat: 26 decembrie 2015, 8:36

Am pregătit sarmale, friptură, ciuperci… Eu fac sarmalele după o rețetă proprie, pun carne cât mai multă, orez mai puțin. Ceapa o călesc în untură și ies foarte bune, cu varză acră ne plac mai mult.

Cam nimic n-am făcut până acum, dacă am stat toată ziua în piață. Dar urmează să pregătesc friptura tradițională, cozonaci și prăjitură. Cozonacul îl fac cu lapte, făină, ouă, un pic de zahăr. La friptură eu pun carne, costiță, cârnați… Și amestecat cu un pic de apă, să fiarbă, și-apoi sare, piper, boia, la fiecare cum îi place, usturoi, un pic de untură.

Am făcut cumpărăturile, sigur. Ne-am luat bradul prima dată, apoi banane, portocale, clementine. Dar prima și prima dată am tăiat porcul. De-acolo am făcut caltaboși, cârnați, pișcă, friptură. Cum am făcut pișca? Aia nu-mi aparține mie, soția o face, dar mă cam știu la pișcă. Se face și cu păsat, și cu orez, la care cum îi place. Mie îmi place cu păsat. Dar cârnațul o ieșit foarte bun, oioioi, hai să gustăm, că aici stau, aproape… Sarmale? Da, o oală de găluște, cu pișcă in ea, friptură de cârnaț. Alea nu-s sărbători, domnule, dacă nu se fac sarmale! Noi le spunem găluște. Piroști? No, dumneata ești din partea de sus, cu piroștile… Noi facem găluștile cu carne tocată și ce se pune în ele, ceapă, orez… Orez, că la doamne nu le mai place cu păsat! Cu păsat când făceam acasă, la țară, pe râșniță, ieșeau cu mult mai bune.

Și pe vremuri oamenii pregăteau tot ce pregătesc și acum: sarmale, friptură, salată de boeuf, cozonac, ce puteau… Salata de boeuf se face cu maioneză, cum să se facă? Tot așa cum s-a făcut și înainte. La sarmale sunt care fac cu orez sau cu păsat. Dar se poate și amestec, cum le fac eu. Și în mijlocul sarmalelor se pune pișca de la porc. Și ies mai bune. Sau cine n-a făcut pișcă, pune carne afumată, afumături. Și lângă toate bunătățile ăstea mere un pahar de țuică, vin, bere… Dacă nu, ajung la suc. Când mă văd? Când mă văd? No, Doamne iartă-mă, când mă aud? În seara asta? Bun, dacă ajung acasă îi dau drumul. Sărbători fericite la toată lumea!

 

 

Dan Moșoiu

Radio Cluj se poate asculta şi online AICI:

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj
Reportaje miercuri, 6 noiembrie 2024, 11:39

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj

Poluarea cauzată de maşini a devenit o problemă deosebit de gravă care afecteză nu doar mediul înconjurător, ci şi sănătatea oamenilor....

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj
Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC
Reportaje sâmbătă, 2 noiembrie 2024, 11:50

Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC

Vineri seara, 1 noiembrie, Narcisa Badea, o tânără de 25 de ani din Salonta, stabilită în Oradea, a electrizat scena de la „Vocea României”...

Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC
Muzeul din bibliotecă | FOTO
Reportaje vineri, 1 noiembrie 2024, 13:40

Muzeul din bibliotecă | FOTO

Un simplu click poate deschide porțile Muzeului Virtual Emil Isac oferind vizitatorului o mulțime de informații despre viața și opera poetului....

Muzeul din bibliotecă | FOTO
Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei
Reportaje vineri, 1 noiembrie 2024, 12:16

Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei

În septembrie 2024 consumatorii au returnat 15 milioane de ambalaje pe zi, ceea ce însumează o rată de colectare de peste 80% în sistemul...

Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei
Reportaje miercuri, 30 octombrie 2024, 11:18

Inovație și creativitate: idei tech de la foarte tinerii programatori | FOTO

Sere inteligente, roboți care fac curățenie, site-uri care te ajută să-ți găsești un loc de muncă. Acestea sunt doar câteva din ideile pe...

Inovație și creativitate: idei tech de la foarte tinerii programatori | FOTO
Reportaje marți, 29 octombrie 2024, 13:11

Istoria povestită de Generația Z

În vremurile astea, când internetul a pus stăpânire chiar și pe pasiunile noastre, rar mai auzim de oameni uniți prin preocupări. În urmă cu...

Istoria povestită de Generația Z
Reportaje vineri, 25 octombrie 2024, 11:56

Târg de toamnă caritabil la Școala Altfel | FOTO

Programul Școala Altfel permite cadrelor didactice să organizeze activități foarte interesante nu doar pentru copii, ci și pentru părințiilor....

Târg de toamnă caritabil la Școala Altfel | FOTO
Reportaje joi, 24 octombrie 2024, 17:01

Războinici uitaţi şi podoabe eterne: bogăţiile aristocraţiei barbare, expuse în Cluj-Napoca

Cum arăta agrafa cu care-şi prindea veşmintele o prinţesă barbară, ce standarde ciudate de frumuseţe aveau hunii şi cum încercau...

Războinici uitaţi şi podoabe eterne: bogăţiile aristocraţiei barbare, expuse în Cluj-Napoca