Ascultă Radio România Cluj Live

Sarmale, friptură, cozonaci…

De Sărbători, de pe mesele românilor nu pot lipsi sau n-ar trebui să lipsească mâncărurile tradiționale. De la jumări, cârnați, slănină, brânză, caș, până la piftii, friptură de porc, cozonaci, prăjituri și, evident, celebrele sarmale. Zilele trecute am trecut prin una din marile piețe agro-alimentare ale Clujului să aflăm ce-au cumpărat, ce pregătesc doamnele și domnii de Sărbători.

sarmale

Articol editat de DSRNetworkAdmin, 26 decembrie 2015, 06:00 / actualizat: 26 decembrie 2015, 8:36

Am pregătit sarmale, friptură, ciuperci… Eu fac sarmalele după o rețetă proprie, pun carne cât mai multă, orez mai puțin. Ceapa o călesc în untură și ies foarte bune, cu varză acră ne plac mai mult.

Cam nimic n-am făcut până acum, dacă am stat toată ziua în piață. Dar urmează să pregătesc friptura tradițională, cozonaci și prăjitură. Cozonacul îl fac cu lapte, făină, ouă, un pic de zahăr. La friptură eu pun carne, costiță, cârnați… Și amestecat cu un pic de apă, să fiarbă, și-apoi sare, piper, boia, la fiecare cum îi place, usturoi, un pic de untură.

Am făcut cumpărăturile, sigur. Ne-am luat bradul prima dată, apoi banane, portocale, clementine. Dar prima și prima dată am tăiat porcul. De-acolo am făcut caltaboși, cârnați, pișcă, friptură. Cum am făcut pișca? Aia nu-mi aparține mie, soția o face, dar mă cam știu la pișcă. Se face și cu păsat, și cu orez, la care cum îi place. Mie îmi place cu păsat. Dar cârnațul o ieșit foarte bun, oioioi, hai să gustăm, că aici stau, aproape… Sarmale? Da, o oală de găluște, cu pișcă in ea, friptură de cârnaț. Alea nu-s sărbători, domnule, dacă nu se fac sarmale! Noi le spunem găluște. Piroști? No, dumneata ești din partea de sus, cu piroștile… Noi facem găluștile cu carne tocată și ce se pune în ele, ceapă, orez… Orez, că la doamne nu le mai place cu păsat! Cu păsat când făceam acasă, la țară, pe râșniță, ieșeau cu mult mai bune.

Și pe vremuri oamenii pregăteau tot ce pregătesc și acum: sarmale, friptură, salată de boeuf, cozonac, ce puteau… Salata de boeuf se face cu maioneză, cum să se facă? Tot așa cum s-a făcut și înainte. La sarmale sunt care fac cu orez sau cu păsat. Dar se poate și amestec, cum le fac eu. Și în mijlocul sarmalelor se pune pișca de la porc. Și ies mai bune. Sau cine n-a făcut pișcă, pune carne afumată, afumături. Și lângă toate bunătățile ăstea mere un pahar de țuică, vin, bere… Dacă nu, ajung la suc. Când mă văd? Când mă văd? No, Doamne iartă-mă, când mă aud? În seara asta? Bun, dacă ajung acasă îi dau drumul. Sărbători fericite la toată lumea!

 

 

Dan Moșoiu

Radio Cluj se poate asculta şi online AICI:

Sibiul, în topul celor mai bune orașe de locuit
Reportaje miercuri, 5 februarie 2025, 17:22

Sibiul, în topul celor mai bune orașe de locuit

Anul trecut, Sibiul a fost ales de către oameni în top trei cele mai bune locuri unde te poți stabili, alături de Brașov și Cluj Napoca....

Sibiul, în topul celor mai bune orașe de locuit
Cărți citite, cărți povestite
Reportaje vineri, 31 ianuarie 2025, 13:25

Cărți citite, cărți povestite

Cărțile au nevoie de un spațiu în care să povestești despre ele după ce le-ai citit, spune Bogdana Todoruțiu, o tânără absolventă de...

Cărți citite, cărți povestite
Park & ride-ul de lângă aeroport a fost dat în folosință | FOTO
Reportaje miercuri, 29 ianuarie 2025, 17:28

Park & ride-ul de lângă aeroport a fost dat în folosință | FOTO

Park and ride-ul de la Aeroportul Internaţional “Avram Iancu” din Cluj care deserveşte, în principal zona metropolitană, înspre Apahida şi...

Park & ride-ul de lângă aeroport a fost dat în folosință | FOTO
Finanțele în vremea lui Cuza
Reportaje vineri, 24 ianuarie 2025, 00:00

Finanțele în vremea lui Cuza

Unul dintre elementele definitorii ale epocii moderne în spațiul european este reprezentat de prezența băncilor și a sistemului de credit....

Finanțele în vremea lui Cuza
Reportaje joi, 23 ianuarie 2025, 13:44

Inedit! O tânără de 15 ani duce mai departe munca lui Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel din Săpânța

O tânără de 15 ani continuă să ducă mai departe bogata zestre artistică a celui care a fost creatorul celebrului Cimitir Vesel din Săpânța,...

Inedit! O tânără de 15 ani duce mai departe munca lui Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel din Săpânța
Reportaje luni, 20 ianuarie 2025, 16:35

Să râdem în cea mai tristă zi a anului!

Ziua de 20 ianuarie este numită Blue Monday sau Lunea cea tristă. Este un nume dat zilei de luni din a treia săptămână a lui ianuarie,...

Să râdem în cea mai tristă zi a anului!
Reportaje luni, 20 ianuarie 2025, 13:59

„Habitatul lor sau al meu?” Când castorii devin vecini problemă | FOTO

Cică să nu deranjăm habitatul lor natural; păi şi cu habitatul meu cum rămâne?, se întreabă un clujean căruia castorii i-au distrus deja...

„Habitatul lor sau al meu?” Când castorii devin vecini problemă | FOTO
Reportaje sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 00:00

MINA Cluj: locul unde arta și tehnologia se îmbină perfect

Cu o suprafață de peste 4.000 de metri pătrați, indoor și outdoor, cel mai mare centru de artă imersivă din Europa, MINA oferă vizitatorilor...

MINA Cluj: locul unde arta și tehnologia se îmbină perfect