A 4-a zi de Crăciun la Sălişte – tradiţii, cântec şi joc
Ca în fiecare an, cetele de juni din Mărginime au cântat şi au jucat la Sălişte, alături de cetele invitate din alte judeţe ale ţării.
Articol editat de , 28 decembrie 2015, 14:59
Cea de-a 4-a zi de Crăciun este cea în care cetele de juni se reunesc pentru o petrecere care cuprinde toate tradiţiile păstrate de sute de ani în mărginime. Chiar şi această tradiţie, cea a manifestărilor din Sălişte din data de 28 decembrie, este una care se păstrează de mai bine de o sută de ani. La petrecere nu iau parte doar junii din Mărginime, ci şi invitaţii lor, la fel de dedicaţi portului şi tradiţiilor pur româneşti şi care vin din mai multe judeţe din ţară.
În fiecare an venim cu mare plăcere să ne arătăm portul popular din zona Argeşului. Avem şi un cântec tradiţional care se cântă de Sf. Ion.
Am venit să le readucem aminte oamenilor de măcar un crâmpei din obiceiurile străvechi ale strămoşilor noştri. Suntem pregătiţi cu portul popular, dansuri şi cântece tradiţionale.
Înainte de toate, junii sunt prezentaţi publicului care se adună în jurul lor pentru a urmări fiecare detaliu de pe diferitele tipuri de port popular şi pentru a asculta cu mare atenţie strigăturile şi cântecele lor specifice. Mândru că este român şi onorat de prezenţa în fiecare an a cetelor de juni, Horaţiu Racuciu, primarul oraşului gazdă, Sălişte, promite că va organiza spectacolele din a patra zi de Crăciun, în fiecare an fără excepţie.
Trebuie să le mulţumesc cetelor de juni şi să mă înclin în faţa lor pentru că sunt adevăraţi păstrători de obiceiuri şi tradiţii româneşti. În fiecare an avem această întâlnire şi ne obligăm în faţa oamenilor să facem acest eveniment în fiecare an, alături de alte evenimente frumoase pe care le vom organiza la Sălişte. (Horaţiu Racuciu, primar Sălişte)
La finalul manifestărilor, tradiţia dictează ca toate cetele de juni să încingă o horă de zile mari.
Cristian Florea
Puteţi să ascultaţi Radio Antena Sibiului online AICI.