Daniel Barenboim: o viaţă în slujba muzicii
Recent a fost lansată la Cluj cartea pianistului şi dirijorului Daniel Barenboim: “O viaţă în slujba muzicii”. La concertul care a urmat lansării, l-am urmărit pe scena Filarmonicii Transilvania pe fiul său, Michael Barenboim, un violonist desăvârşit. Concertul a fost dirijat de un elev al lui Daniel Barenboim, israelianul Daniel Cohen, care spre bucuria melomanilor clujeni apare destul de des pe scena filarmonicii.
Articol editat de Andreea Leonid, 28 decembrie 2015, 20:30
Daniel Barenboim este unul dintre cei mai mari muzicieni contemporani. El ne poartă în cartea sa „O viaţă în slujba muzicii“ de-a lungul poveştii fascinante a celor peste cinci decenii pe care se întinde cariera sa artistică şi în care muzica şi existenţa lui se contopesc până la identificare.
Încă din copilărie a fost un virtuoz al pianului şi a acompaniat alţi interpreţi. Dirijează la pupitrul celor mai mari orchestre din lume, iar înţelegerea profundă a muzicii rămâne pentru Daniel Barenboim cea mai frumoasă obsesie şi călăuză permanentă spre succes.
În această carte sunt evocate, cu afecţiune şi preţuire, şi alte figuri ilustre ale lumii artistice internaţionale din secolul al XX-lea: Rubinstein, Furtwängler, Zubin Mehta, Pierre Boulez, Celibidache, Jacqueline du Pré (prima soţie a lui Daniel Barenboim). Nu lipsesc pasajele reflexive despre chestiuni precum evreitatea, legătura dintre naţionalitate, limbă şi muzică, rolul muzicii în înţelegerea dintre naţiuni, schimbările recente în interpretarea şi în receptarea muzicii.
„Pentru mine muzica nu e o profesie, ci modul meu de viaţă. Să te scufunzi în ea, să te concentrezi deplin asupra ei, este o condiţie sine qua non pentru orice muzician. Sigur, toată viaţa am făcut cu plăcere multe alte lucruri, dar, cumva, muzica m-a însoţit mereu“, spune Daniel Barenboim.
Luni seara la “Alternative Muzicale” vă propun o retrospectivă a vieţii muzicianului Daniel Barenboim, care în 15 noiembrie 2015, a împlinit 73 de ani.
Andreea Leonid