„Venit de bază” într-un oraș olandez
Localitatea olandeză Utrecht le va plăti cetăţenilor săi un salariu lunar care s-ar ridica la 890 de euro, indiferent dacă au sau nu un loc de muncă. Este o idee mai veche, care de-a lungul istoriei a avut aderenţi, de la socialişti până la libertarieni şi nonconformişti de extremă dreapta.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 29 decembrie 2015, 15:00
Ideea a fost propusă iniţial de Thomas Paine în pamfletul său Justiţie agrară publicat în 1797, ca sistem în cadrul căruia la vârsta majoratului toţi ar trebui să primească o indemnizaţie egală, un venit de bază oferit de stat tuturor cetăţenilor săi, cu care să poată face orice doresc. Totuşi, iniţiativa nu este lipsită de riscuri, căci s-ar putea ca unele persoane să folosească banii pentru a rămâne acasă şi a privi la televizor toată ziua, crede un consilier municipal din Utrecht.
Deocamdată este un experiment ale cărui rezultate vor fi analizate de economistul Loek Groot, profesor la Universitatea Utrecht. Iar obiectivul acestei măsuri ar fi de a evita capcana sărăciei, care îi împiedică pe mulţi dintre cei rămaşi fără un loc de muncă să-şi mai ofere serviciile, de teama că dacă obţin un venit, ar pierde beneficiile şi s-ar putea să o ducă mai greu. Măsura i-ar viza totodată pe cei care sunt siliţi să-şi asume munci pe care nu doresc să le îndeplinească şi pe care le schimbă foarte des. Dacă aceştia ar avea un venit de bază, poate ar avea posibilitatea de a-şi căuta un loc de muncă pe potriva dorinţelor lor, cred iniţiatorii acestui proiect.
RADOR
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: