În vacanță animalele au căsuța lor
E perioada din an în care mulţi deţinători de animale de companie aleg să-şi petreacă timpul departe de casă. Atunci când vine vorba despre prietenii noştri cei mai dragi, câini sau pisici, fie că avem nevoie doar de un sfat sau avem nevoie de un serviciu complet, cu toţii ne dorim ce este mai bun pentru ei. Mulţi dintre noi apelăm la ajutorul părinţilor sau al prietenilor. Există însă şi pensiuni pentru animale create special pentru a le oferi acestora confortul de care au nevoie.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 30 decembrie 2015, 11:49
Thea, Nedvi , Black Jack, Agatha, Fleur, Limpi, Edgar sunt doar câţiva din locatarii canini pe care i-am întâlnit la pensiunea pentru animale Family Vet. Atenţia mi-a fost atrasă de căţelul cu trei picioare Limpi – un mascul din rasa Presa Canario foarte prietenos. Povestea lui Limpi am aflat-o de la dr. Radu Pruteanu:
Limpi este un câine foarte sociabil şi prietenos. Spre norocul lui a fost salvat de o asociaţie care este în continuare proprietara câinelui. Acum el stă cu un dresor care l-a luat în foster până îşi va găsi o casă a lui.
Pensiunile pentru animale sunt locuri create special atât pentru câni, pisici sau alte animale pe care le deţinem.
E bine ca proprietarii acestora să ştie că în momentul în care apelează la serviciile unui astfel de centru, animalul trebuie să fie deparazitat, vaccinat la zi, să aibă carnet de sănătate, iar în cazul câinilor să fie introdus în sistemul de identificare naţional, după cum susţine dr. Radu Pruteanu.
Animalele primite spre găzduire într-o pensiune pot beneficia contra cost şi de o serie de servicii: spălat, curăţat, toaletat, consult veterinar la nevoie. În ceea ce-i priveşte pe cânii agresivi, şi aceştia pot fi primiţi în pensiune:
Poate fi primit în pensiune şi un astfel de câine, dar cu menţiunea pe care i-o exprimăm foarte clar proprietarului că acel câine va sta mai mult singur, izolat. În general masculii necastraţi pot crea probleme. Ei se luptă pentru dominanţă. Când vin căţei noi, mai ales dacă sunt masculi necastraţi, îi supraveghem, dacă prezintă tentă de agresivitate, din păcate, trebuie să-i izolăm. La noi la pensiune căţeii stau liberi, în cuşti intră doar când mănâncă. Căţeii de apartament, în general, au tendinţa să stea mai mult în casă şi încercăm să le satisfacem aceste dorinţe lăsându-i în interior.
Se alătură discuţiei noastre şi Nataşa, o pisică cu o blană neagră, strălucitoare. Mersul îi este uşor îngreunat deoarece are doar trei picioare. A fost găsită de dr. Radu Pruteanu la marginea drumului, lovită de o maşină. Încrezătoare în forţele proprii, Nataşa se ”culcuşeşte” în braţele salvatorului:
Pisicile sunt nişte caractere speciale, mai puţin sociabile decât căţeii. La noi pisicile stau într-un fel de camere mai mici, cu suprafaţa la sol mai micuţă, dar înalte. Au jucării atârnate, cu mochetă pe pereţi pentru a zgâria cu gheruţele şi, dacă sunt sociabile şi se înţeleg între ele, stau prin toată camera mai mult timp. Fiecare primeşte o şedere prin cameră de 2-3 ori pe zi.
În cazul în care doriţi să apelaţi la serviciile unui pensiuni pentru animale e bine să ştiţi că programările se fac din timp. Tarifele pornesc de la 25 lei/noapte.
Rodica Tulbure
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: