Ce să facem și ce nu, de Revelion
În Danemarca se sparg farfurii:
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 31 decembrie 2015, 10:38
Se merge din casă în casă şi lumea sparge de zor farfurii de tocul uşilor tuturor prietenilor şi rudelor. Tot în Danemarca, oamenii se urcă pe scaune şi sar de pe ele, de Anul Nou, ca să aibă noroc.
Multe obiceiuri se referă la practici culinare.
Bunăoară, în Spania se mănâncă 12 boabe de strugure, românii vor să treacă prin anul următor ca prin apă, de aceea mănîncă peşte, iar în Elveţia, Anul Nou este marcat prin aruncarea de îngheţată pe podea.
Francezii se delectează cu un tort făcut dintr-un teanc de clătite.
Apa, fiind element vital, este şi ea prezentă în multe culturi: în unele sate româneşti, oamenii aruncă monede în apă pentru prosperitate, ruşii sar în lacurile îngheţate sau chiar îşi toarnă unii altora în cap găleţi cu apă.
Nu doar la noi, ci şi în America de Sud există o superstiţie legată de culoarea lenjeriei purtate de Revelion: se crede că nuanţa aleasă determină soarta în noul an. Lenjeria de corp de culoare roşie înseamnă că vei găsi dragostea. Auriul înseamnă bogăţie, iar albul semnifică pace.
O foarte interesantă tradiţie vine din Ecuador, unde se ard toate fotografiile din ultimul an, ca semn adicător de noroc.
Columbienii poartă cu ei valize toată ziua, în speranţa de a avea un an plin de călătorii. În Japonia, sună toate clopotele de 108 ori, conform convingerii buddhiste că acest lucru aduce purificare.
Indiferent dacă credeţi sau nu în aceste practici, nu uitaţi că important este să intri în Noul An zâmbind, asta sigur aduce noroc şi bună-dispoziţie.
Și Rodica Tulbure vă spune ce e de bun augur să faceți de Revelion
Anca Mureșan Bota/ Rodica Tulbure