Planurile de final de an: o constatare surprinzătoare şi o regulă de aur
Articol editat de , 31 decembrie 2015, 09:59 / actualizat: 1 ianuarie 2016, 11:23
Sfârşitul unui an ne predispune să facem planuri pentru cel care urmează. Lucrurile pe care nu le-am realizat le “reportăm” dincolo de 1 ianuarie, pe altele le reformulăm sau le adăugăm pe lista dorinţelor noastre.
De ce ar trebui să ţinem seama când ne stabilim obiectivele pentru un nou an?
Specialiştii au constatat că planurile cele mai bune, care se îndeplinesc în anul următor, sunt cele care se fac nu la final de an, ci la sfârşitul vacanţei de vară.
Explicaţia?
La final de an, când facem bilanţul, ne dăm seama că sunt mult lucruri pe care am fi dorit să le facem şi pe care nu le-am realizat. Această constatare ne ridică ştacheta şi pune presiune asupra noastră.
La fiecare final de an, avem acest comportament negativ, de a ne propune mai multe lucruri decât putem să facem de fapt, explică psihologul Raluca Anton. Întotdeauna, aşteptările noastre sunt cu mult mai mari decât posibilităţile.
Ce e de făcut?
Să fim cât mai rezonabili în legătură cu ceea ce putem realiza în anul următor.
Să evaluăm. raţional, ceea ce am realizat în anul care a trecut şi să vedem câte din obiectivele pe care ni le-am propus au fost atinse.
“Ai putut să le faci pe toate? N-ai putut să le faci pe toate. Înseamnă că nici anul viitor nu vei putea să faci tot ceea ce îţi propui. Încearcă să îţi propui scopuri raţionale, scopuri pe care le poţi îndeplini”, îndeamnă psihologul Raluca Anton. “Preferă să spui că faci mai puţine lucruri şi să fii mulţumit de ele, decât să îţi propui multe lucruri, pe care să nu le poţi realiza şi să fii dezamăgit la final de an.”
Ioana Bindea
Foto: FOTOSEARCH