Anul sportiv 2015
Anul 2015 a fost unul bogat în evenimente sportive, iar performanțele sportivilor noștri nu au întîrziat să apară.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 2 ianuarie 2016, 08:00
Performanța României la Campionatul Mondial de handbal feminin recent încheiat, dar și titlul de golgheter al competiției, a făcut Comitetul Olimpic să îi ofere Cristinei Neagu titlul de cea mai bună sportivă a anului.La egalitate cu handbalista României a fost judoka Andreea Chițu, care a obținut locul 2 la Campionatul Mondial la categoria 52 kg și locul 1 la Jocurile Olimpice Europene.
Nu uităm nici de performanețele de excepție ale Elizei Samara. Samara a câștigat aur la individual la Campionatele Europene de tenis de masă, un argint la dublu și un argint alături de echipa României.
La Jocurile Europei, găzduite pentru prima oară de orașul azer Baku, sportivii noștri au câștigat 12 medalii, trei fiind de aur, cinci de argint și patru de bronz.
În 2015 echipa feminină de spadă a României, a obținut aurul European în componența Ana Maria Brânză, Simona Pop, Simona Gherman și Loredana Dinu.
11 medalii – trei de aur, cinci de argint și trei de bronz, au obținut sportivii români la Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Tbilisi.
Două medalii de bronz pentru atleții români la Europenele de sală de la Praga obținute de sportivi din generații diferite: Marian Oprea, la triplusalt și Florentina Marincu la lungime.
Anul trecut România și Ungaria au găzduit Campionatele Europene de Baschet feminin, în timp ce pe Național Arena s-au disputat câteva meciuri încinse pentru echipa națională a României, care sa calificat la Euro 2016 după o pauza de 8 ani.
2015 a reprezentat pentru România un an de excepție în tenis. Simona Halep a încheiat anul pe locul 2 mondial, iar Horia Tecău a făcut parte din cea mai bună pereche a anului alături de partenerul său olandezul Jean-Julien Rojer. De remarcat sunt și performanțele lui Florin Mergea, ajuns în finala de la Turneul Campionilor .
Sfârșitul anului 2015 a adus și cel mai mare rezultat al ultimilor ani pentru handbalul românesc, medalia de bronz de la Campionatul Mondial de handbal feminin din Danemarca .
Lăsăm în urmă anul 2015 și ne îndreptăm atenția spre 2016, care ne propune câteva întreceri sportive de înaltă clasă și mare interes pentru români.
Cele mai importante evenimente ale anului sunt Campionatul European de fotbal din Franța și Jocurile Olimpice de vară din Brazilia.
Cele mai aşteptate evenimente din tenis sunt turneele de Mare Şlem, dar şi întâlnirea de Fed Cup cu Cehia, din primul tur al Grupei Mondiale II, în perioada 6-7 februarie, eveniment sportiv organizat de România, în cea mai mare și mai modernă sală pe care o are țara noastră, Sala Polivalentă din Cluj-Napoca.
Naţionala feminină de handbal a României va intra repede în focuri în 2016. În martie începe turneul preolimpic, decisiv pentru calificarea la Rio.
Fetele lui Tomas Ryde se întorc în Danemarca, pentru meciuri cu ţara gazdă, Muntenegru şi Uruguay.
De partea lor, băieții din echipa națională încep încă din primele zile ale noului an, jocurile pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2017. Tricolorii vor juca din 6 ianuarie cu Finlanda, Austria și Italia.
Cel mai important joc va fi împotriva Austriei, pe 14 ianuarie la Baia Mare, iar România are nevoie de o victorie la cel puțin 4 goluri diferență pentru a câștiga grupa preliminară, poziție care îi asigură calificarea în barajul pentru Campionatul Mondial de peste doi ani.
Iubitorii sportului cu balonul oval vor avea parte de câteva meciuri de rugby interesante.
În 2016, Stejarii vor debuta pe 6 februarie în compania Portugaliei, în cea dea 6 etapă a Campionatului European de rugby,într-un meci găzduit de Cluj Arena, urmând ca pe 27 februarie tot la Cluj Napoca naționala noastră să primească vizita reprezentativei similare a Rusiei.
Iată așadar, câteva din evenimentele sportive care se vor consuma în acest an și în care sun implicați sportivii din țara noastră.
Sperăm să vină și ziua în care investițiile în toate sporturile să fie cel puțin pe măsura performanțelor pe care ei le reușesc. Până atunci însă, să privim cu optimism evenimentele sportive din acest an și să sperăm la cât mai multe medalii din partea sportivilor noștri.
Costică Petruș
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: